Braconier: Kommersiella fastighetsföretag behöver minska sina skulder

2023-12-01 | Nyheter Stabilitet

Företag med höga skulder behöver minska dem nu, snarare än senare. Det var ett av de budskap som FI:s Henrik Braconier, områdeschef Bank, hade med sig när han deltog i en panel på Moodys fastighetskonferens tidigare i dag.

Kommersiella fastighetsbolag med hög skuldsättning är särskilt utsatta om räntorna stiger ytterligare eller ligger kvar på höga nivåer. Sårbara företag behöver därför agera för att stärka sin finansiella ställning, till exempel genom nyemissioner eller försäljning av fastigheter. Det skulle minska deras risker och sårbarheter.

Bankernas kreditrisker och reserveringsgrader har ökat, men från låga nivåer. Samtidigt är svenska banker för närvarande mycket lönsamma och har stora kapitalbuffertar. Vi bedömer att bankerna har en god motståndskraft och kan hantera betydande kreditförluster i händelse av stress.

– Företag med höga skulder pressas av stigande räntor och en svagare konjunktur. Om räntorna stiger ytterligare eller ligger kvar på en högre nivå under lång tid kan fler företag få svårare att finansiera sina skulder. Därför kan de inte luta sig tillbaka utan de behöver minska sina skulder nu, säger Henrik Braconier, områdeschef Bank på Finansinspektionen.

Tidigare i veckan presenterade vi vår andra stabilitetsrapport för 2023 och i samband med det också en FI-analys. I FI-analysen beräknas hur mycket företagen behöver minska sina skulder för att behålla vissa antagna nivåer på räntetäckningsgrad och belåningsgrad.

Pressekreterare

070-300 47 32