Hållbarhetsnätverket NGFS tar in synpunkter för att förbättra klimatscenarioanalys

2023-02-08 | Hållbarhet Nyheter

Det globala hållbarhetsnätverket för centralbanker och finansiella tillsynsmyndigheter (NGFS) har publicerat en enkät om sina scenarier för klimatförändringarna och den ekonomiska utvecklingen – ett verktyg som i dag används av många aktörer. Syftet är att utveckla scenerierna vidare utifrån användarnas behov och erfarenheter.

Klimatscenarioanalyser kan utföras på olika sätt och används av olika aktörer, såväl finansiella företag som akademiker, tillsynsmyndigheter och centralbanker. Analysen innebär att man prognostiserar framtida resultat eller finansiell ställning baserat på ett antal antaganden om effekter av klimatförändringar, till exempel politiska åtgärder eller temperaturökningar.

De klimatscenarier som NGFS utvecklar används för sådana analyser. Många använder scenarierna när de ska bedöma klimatrelaterade risker i ett framåtblickande perspektiv, bland annat vid klimatrelaterade stresstester.

Nu vill NGFS ha information om användarnas behov och erfarenheter som stöd i arbetet med att fortsätta utveckla relevanta och utförliga scenarier. Enkäten finns på NGFS webbplats och går att besvara fram till den 27 februari.

Finansinspektionen ingår sedan 2017 i NGFS styrkommitté.