Investerare i Sverige förlorade cirka 72 miljoner kronor i samband med Gamestop-affären i början av 2021. Det visar en analys som Finansinspektionen har gjort. Främst handlade det om unga män som köpte aktier för relativt små belopp, men som förlorade en stor del av vad de hade investerat.
– Handel med instrument med hög volatilitet är väldigt riskfylld. De flesta som investerade i Gamestop förlorade pengar på handeln, även om det fanns stora skillnader i utfall där några tjänade mycket pengar och andra förlorade stora summor. De som tjänade på handeln var aktiemäklarna, eftersom svenska investerare behöver betala såväl courtage- som valutaväxlingsavgifter när de handlar i utländska aktier. Som investerare är det alltid viktigt att vara införstådd i vilka avgifter aktiehandel innebär säger Mathias Lien Oskarsson, analytiker på staben Ekonomisk analys på FI.
I början av 2021 började en förhållandevis okänd amerikansk aktie i en återförsäljare av datorspel att haussas upp. Detta skedde genom att en större mängd investerare, via en grupp på sociala medier, gick samman för att driva upp priset. Aktien, som heter Gamestop, hade inom loppet av några dagar stigit med 1 500 procent. Inom kort rapporterades det om andra aktier vars pris drivits upp på samma sätt, däribland i den amerikanska biografkoncernen AMC. Fenomenet fick snabbt benämningen meme-aktier, till följd av de humoristiska inslag som fanns i de internetforum där aktierna diskuterades.
FI har analyserat vilka det var som handlade i dessa aktier, samt vilka som förlorade och vann på att göra det. I Sverige var det mer än 130 000 personer som handlade någon av aktierna. Det var främst yngre personer som stod för handeln, och nio av tio var män, som i de flesta fall handlade för små belopp. Majoriteten av de som handlat hade sålt av hela innehavet vid årsskiftet 2021/2022.
Den aggregerade förlusten för svenska investerare i Gamestop var ungefär 72 miljoner kronor. Utfallet för handeln i AMC var totalt sett positivt, men förlorarna var fler än vinnarna även här.