Januari är för många, inte minst barnfamiljer, årets fattigaste månad. Men hur förklarar du det för dina barn? Här är några tips från vår rådgivare Moa Langemark.
Förklara varför man får pengar när man arbetar. Vad är mycket eller lite pengar och varför man kan ha olika mycket. Kanske undrar barnet varför ni har mindre pengar nu än tidigare. Förklara då att många familjer just nu har det tufft, och att det gäller att prioritera.
Resonera med barnen kring vad ni "behöver" lägga pengar på i motsats till vad ni gärna "vill" lägga pengar på. Ni behöver exempelvis lägga pengar på mat och boende, men ni vill kanske gärna kunna åka på den där semestern i sommar. Då förstår barnen att privatekonomi handlar om prioriteringar och att hushålla med resurser.
Redan från 3–4 års ålder kan barn förstå värdet av de saker de har runt omkring sig. Börja tidigt att förklara vad saker och ting kostar. Ta exempel från vardagen och förklara hur det hänger ihop. Det lite äldre barnet kan du involvera djupare. Prata om vad fritidsaktiviteter kostar, eller vad som behöver handlas inför en födelsedagsfest. Diskutera prioriteringar och vad ni vill lägga pengarna på.
Börja tidigt, gärna från 4–5 år, med en liten summa. Prata med barnet om vad pengarna ska räcka till och låt summan växa med barnet och dess ansvar.
Har du ett barnsparande på börsen kan du prata med barnet om detta. Förklara att pengar kan växa på börsen över tid. Ett tips är att låta barnet vara med och påverka sparandet litegrann. Barnet kan själv få välja inriktning utifrån intressen. Men tänk på att det i ett sparande behövs riskspridning. Väljer man att lägga till en viss nisch behöver man se till att man till exempel har en bred, billig global indexfond i botten.
Det absolut viktigaste i ekonomiskt kärva tider är dock att se till att din familj har en buffert. Skaffa först en buffert, innan du börjar med att spara till ditt barn.