En kortare avvecklingscykel för värdepapper

Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten (Esma), EU-kommissionen och Europeiska centralbanken (ECB) har publicerat ett gemensamt uttalande om övergång till en kortare avvecklingscykel för värdepapper, T+1.

Inom EU pågår ett arbete med övergång till en kortare avvecklingscykel för värdepapper, ofta benämnt som övergång till T+1. Det innebär att avvecklingen av en transaktion ska vara slutförd inom en dag, istället för två dagar, T+2, som gäller idag. Det finns flera fördelar med en kortare avvecklingscykel, bland annat minskade risker. Ett antal länder utanför EU, bland annat USA och Kanada, har redan infört T+1. Storbritannien och Schweiz har uttalat att de kommer att införa en kortare avvecklingscykel.

FI är involverad i arbetet med T+1 genom Esma. Esma kommer att lämna en rapport med bedömning avseende bland annat lämpligheten av en övergång till kortare avvecklingscykel för värdepapper och en plan för arbetet mot en sådan övergång. Rapporten har föregåtts av ett så kallat call for evidence. Resultatet av denna publicerades i mars 2024.

En övergång till kortare avvecklingscykel innebär att de svenska finansiella aktörerna kommer att behöva genomföra ett förändringsarbete. Det är branschens ansvar att denna anpassning sker. FI kommer inom arbetet med övergången att påbörja en dialog med de finansiella företagen och branschföreningarna.

Läs mer