Få koll på ekonomin inför sommaren

Sommarsemestern närmar sig och fler resor, restaurangbesök, inträden och hotellövernattningar ska ofta trängas in i en, för många, redan hårt pressad budget. För att kunna njuta av dina planer i sommar och slippa att ha pengaångest har FI tagit fram fem tips på vad du kan göra redan nu för att få ordning på ekonomin.

– Många kämpar med att få sommarsemestern att gå ihop ekonomiskt samtidigt som man kanske också har höstens utgifter i åtanke. För att slippa oroa dig för oförutsedda utgifter och få koll på ekonomin inför sommaren kan det vara bra att se över dina utgifter från förra året och sätta upp en sommarbudget utefter det, säger Moa Langemark, konsumentskyddsekonom på FI.

Moa har tagit fram fem tips för att få koll på ekonomin inför sommaren.

1. Låna inte!

Att ta ett lån för att ha råd med semestern är inte en god idé. Det innebär ofta höga räntor och avgifter som snabbt växer och gör semestern betydligt dyrare än om du hade betalat för den utan lån.

2. Sätt upp en budget

Gå igenom dina utlägg från förra sommaren för att få en bild av hur stor budget du då hade behövt. Om du klarade av utgifterna och inget i din ekonomi i övrigt har ändrats kan detta vara utgångspunkten för hur mycket du har råd att spendera i år.

3. Förhandla med din bank

För att skapa lite extra ekonomiskt utrymme inför sommaren är det en god idé att se över dina utgifter för dina lån. Till exempel kan du jämföra din ränta på ditt bolån med bankens genomsnittsränta för att se hur du ligger i förhållande till bankens andra kunder. Ligger du över genomsnittsräntan finns det anledning att förhandla med banken. Jämför också genomsnittsräntan för flera olika banker. Bara några få räntepunkter i skillnad kan handla om tusentalskronor om året. Se också till att du har en hög ränta med insättningsgaranti på dina sparkonton.

4. Se över alla fasta kostnader

Precis som bolåneräntan är det bra att se över dina försäkringar, elavtal, och så vidare för att se om du kan göra någonting för att få ned kostnaderna. Vi kan i våra undersökningar se att det lönar sig att vara aktiv och förhandla!

5. Börja spara till nästa sommar redan nu

Även om sommaren närmar sig och det kan vara svårt att få ihop ett sparande till dess är det inte för sent att börja semesterspara under årets alla dagar. En liten avsättning varje månad kan bli ett välkommet tillskott när semestern närmar sig. Tänk på att kontot ska ha så hög ränta som möjligt och omfattas av insättningsgaranti.


Presstjänst
(Ej sms)