FI sätter ljuset på investeringsbedrägerier i en riktad informationsinsats

Varje år luras tusentals svenskar in i investeringsbedrägerier. Och i år varnar FI för fler bluff-företag än någonsin tidigare. Just nu utnyttjar bedragare att många har det ekonomiskt tufft, men även konsumenters hopp och tro om att det går att tjäna mycket pengar genom snabba och enkla investeringar. FI vill göra konsumenter uppmärksamma på detta genom en informationsinsats.

Tusentals privatpersoner blir varje år lurade att investera i något som senare visar sig vara en bluff. Det kan till exempel handla om falska företag som lockar med investeringar i lönsamma placeringar, som egentligen saknar värde eller inte finns. Just nu lockar bedragarna ofta med olika typer av kryptotillgångar. I år är antalet varningar för bluff-företag redan uppe i 1000 fler jämfört med hela förra året.

Genom annonser och kontakter i sociala medier når bedragarna ut till konsumenter. Ett vanligt lockbete är att just du, snabbt kan tjäna stora pengar.

– För många handlar det om stora summor pengar vilket kan innebära allvarliga problem för den enskilde. Men det innebär också allvarliga konsekvenser för samhället i stort då vi vet att bedrägeripengarna finansierar den kriminella världen. Vi vill sätta ljus på frågan genom att påminna om att det inte finns några "säkra investeringar" eller "unika möjligheter". Du ska alltid vara skeptisk när det gäller investeringserbjudanden på sociala medier, säger Moa Langemark, konsumentskyddsekonom på FI.

Genom att använda bedragarnas knep och tillvägagångssätt vill FI att fler ska få upp ögonen för, och lära sig att känna igen ett bedrägeri. Med annonser i sociala medier där vi använder samma typ av grafik och budskap som bedragarna hoppas vi nå de personer som är i riskzonen att drabbas. Informationsinsatsen kommer att pågå på Facebook och Instagram under december.

Har du drabbats av ett investeringsbedrägeri?

  • Kontakta din bank omgående och försök stoppa betalningen om du har gjort en sådan.
  • Gör en polisanmälan genom att ringa 114 14 eller gå till en polisstation. Gör det oavsett om du har hunnit betala in pengar, redan vet att du förlorat pengarna eller endast är utsatt för ett försök till bedrägeri.
  • Berätta vad som har hänt. Vi på FI kan hjälpa genom att varna andra. Mejla finansinspektionen@fi.se.

Läs mer


Presstjänst