FI skriver av ärende om nya föreskrifter för betaltjänstleverantörer

2024-10-08 | Betalningar Nyheter

FI har arbetat med att ta fram föreskrifter som skulle innebära nya krav på rapportering för betaltjänstleverantörer. FI bedömer dock att det saknas rättsliga förutsättningar för att ändra föreskrifterna på det sätt som krävs, och skriver därför av ärendet.

De nya föreskrifterna föreslogs i en remisspromemoria som publicerades i december 2023 (FI Dnr 23-9510). De skulle ha inneburit en skyldighet för betaltjänstleverantörer att periodiskt rapportera vissa uppgifter om betalkonton samt sin efterlevnad av vissa bestämmelser kopplade till sådana konton till FI. Eftersom det saknas rättsliga förutsättningar för att genomföra de föreskriftsändringar som krävs har FI dock beslutat att skriva av ärendet.

Av 10 § förordningen (2010:1008) om betaltjänster framgår att FI har en skyldighet att underrätta Europeiska kommissionen i den utsträckning som följer av artikel 27 betalkontodirektivet (direktiv 2014/92/EU). De föreslagna föreskrifterna syftade till att samla in sådana uppgifter som FI behöver för att kunna fullgöra denna skyldighet. Eftersom arbetet med föreskrifterna har lagts ned, kommer FI att överväga vilka andra åtgärder som bör vidtas.