FI undersöker kreditprövningarna hos Thorn Privatfinans

2024-01-24 | Nyheter Konsumentskydd

Finansinspektionen ska undersöka hur Thorn Privatfinans har tagit hänsyn till konsumenters intressen i sin kreditprövning.

Många svenskar har under de senaste 12 månaderna haft svårt betala en löpande utgift, som till exempel mat eller hyra eller andra räkningar. För en del hushåll kan lån eller kreditköp vara ett sätt att få ekonomin att gå ihop.

Företag som erbjuder krediter till konsumenter ska alltid göra en kreditprövning av den enskilda konsumentens ekonomiska förutsättningar innan en kredit beviljas. I en kreditprövning ska företaget undersöka att konsumenten kan betala tillbaka krediten i tid. Kreditgivaren ska också säkerställa att konsumenten har förstått alla villkor och vad krediten totalt kommer att kosta.

– Många som tar konsumtionslån eller handlar på avbetalning har små marginaler i sin ekonomi. Därför är det särskilt viktigt att konsumentkreditföretag gör noggranna kreditprövningar. I den här undersökningen ska vi granska om Thorn Privatfinans har tagit tillräcklig hänsyn till enskilda konsumenters ekonomiska situation och deras förmåga återbetala krediten i tid. Det är viktigt för att förebygga betalningsproblem och i förlängningen skuldfällor, säger Anna Hult, senior jurist på FI.


Presstjänst
(Ej sms)