FI undersöker tre bankers arbete mot finansiering av terrorism

2024-09-04 | Nyheter Penningtvätt Bank

FI ska undersöka hur Santander Consumer Bank, DNB Banks svenska filialer samt filialbanken Lån & Spar Sverige följer penningtvättsreglerna. Särskilt fokus ligger på hur bankerna hanterar risken för att utnyttjas för finansiering av terrorism.

Säkerhetspolisen bedömer att banker är en av de sektorer där riskerna för finansiering av terrorism är som störst. Petra Bonderud, enhetschef för Penningtvättstillsyn på FI, menar att det är centralt att alla banker gör vad de ska för att skydda sig från att utnyttjas.

– Terrorismfinansiering innebär ett direkt hot mot den allmänna säkerheten såväl i Sverige som utomlands. Det finns indikationer på att kriminella söker sig till mindre och mellanstora banker. Därför gör vi nu en temaundersökning av hur banker hanterar risken för att utnyttjas för finansiering av terrorism, säger Petra Bonderud.

Enligt Säkerhetspolisens lägesbild är terrorhotnivån i Sverige fortsatt hög, en fyra på den femgradiga skalan. FI väljer därför att prioritera tillsynen av att bankerna lever upp till de höga krav som lagstiftningen ställer på deras arbete mot finansiering av terrorism.


Presstjänst
(Ej sms)