FSB vill stärka regleringen av stablecoins

Rådet för finansiell stabilitet (FSB) har publicerat en rapport om reglering och tillsyn av stablecoins i tillväxt- och utvecklingsländer. Rådet menar att användningen av stablecoins kan leda till finansiell instabilitet i dessa länder.

Stablecoins är en typ av kryptotillgångar som följer värdet på en eller flera officiella valutor eller andra underliggande tillgångar som exempelvis guld.

FSB påpekar i rapporten att tillväxt- och utvecklingsländer, så kallade Emerging Market and Developing Economies (EMDEs), kan utsättas för makrofinansiella risker på grund av användningen av stablecoins som är knutna till utländska valutor. Detta kan öka riskerna för finansiell instabilitet genom att destabilisera finansiella flöden och belasta offentliga resurser.

Rapporten undersöker faktorer som driver den ökade användningen av stablecoins knutna till utländska valutor i tillväxt- och utvecklingsländer, deras förknippade risker för finansiell instabilitet samt de utmaningar med reglering som uppstår. Den innehåller även rekommendationer för att hantera dessa frågor.

Läs mer