Varning för risker med investeringstips på sociala medier

Allt fler hushåll möts av investeringstips i sociala medier och många kan lockas av att hitta sätt att snabbt bli rik. Men de råd, tips och rekommendationer som ges kan vara i ett helt annat syfte än välvilja.

I vissa fall handlar det till och med om kriminell verksamhet där personen som lämnar en rekommendation gör det för att manipulera marknaden att röra sig i en viss riktning.

– Många svenskar är aktiva på börsen och vana vid en digital miljö. Vi är dessutom bekväma i att ta till oss information på engelska. Detta gör oss också mer sårbara. Därför är det oerhört viktigt att vara källkritisk till alla former av råd, tips och rekommendationer som rör investeringar och sparande, konstaterar Moa Langemark, konsumentskyddsekonom vid Finansinspektionen.

För att undvika att begå misstag är det viktigt att du inför varje investering ställer dig följande frågor:

1. Förstår jag produkten?

Investera bara i sådant som du själv förstår och själv tror på. Lita inte på vad en okänd person eller ett okänt företag säger om en investering eller ett sparande i sociala medier. Försök att läsa på från företag du känner till eller från kända källor.

2. Låter det för bra för att vara sant?

Det finns inga enkla, snabba och säkra investeringar på börsen. Även om börsen har en historiskt stigande trend tar det tid att bygga upp ett sparande. Räkna med minst fem år för att ge din investering en god chans till avkastning.

3. Har den som tipsar andra syften?

Den som pratar om en investering kan ha bakomliggande syften som inte är i ditt intresse. Det kan handla om att vilja manipulera kursen åt ett visst håll. Eller att aktören får betalt för att rekommendera en särskild produkt.

4. Finns aktören på Finansinspektionens varningslista?

FI publicerar och uppdaterar en varningslista över bolag utan tillstånd – i många fall företagsnamn som figurerat i tidigare bedrägerier.

5. Vill aktören att jag loggar in med bank-id eller få tillgång till min dator eller mobil?

Använd inte ditt bank-id och logga inte in på din bank på uppmaning av någon annan. Inga seriösa företag kommer att uppmana dig att använda dina inloggningsuppgifter på det sättet. Det gör bara bedragare. Låt inte heller någon du inte känner fjärransluta till din dator.

– Det är oerhört viktigt att vara källkritisk när du möter någon som tipsar om olika former av investeringar. Vi är särskilt oroade i nuvarande ekonomiska läge där många har det svårt samtidigt som vi ser att, inte minst unga, i allt högre utsträckning går över till sociala medier för att få vägledning inom privatekonomi. Även om det finns många som vill hjälpa sina följare till en bättre privatekonomi ser vi också att de med bedrägliga uppsåt ökar. Som konsument har du alltid ett eget ansvar. Genom att hålla dig källkritisk kommer du långt, säger Moa Langemark.

Presstjänst