Här är tankefällorna du ska undvika när du sparar

Du väljer en sparprodukt som är onödigt dyr. Du tror att du har koll och investerar pengarna i en sparprodukt med hög risk. Eller så blir du överväldigad av det stora utbudet, och klarar inte att välja alls. Vi förklarar några vanliga tankefällor kring sparande – och hur du kan göra för att undvika dem.

1. Du har "för mycket" att välja på – och undviker därför att välja

När du ska investera dina pengar kan det kännas som att kliva in i en överfylld leksaksbutik, där hyllorna är proppfyllda från golv till tak. När utbudet känns överväldigande orkar du kanske inte sätta dig in i alla olika alternativ. Det kan sluta med att du inte investerar alls.

Lösningen kan vara att helt enkelt bortse från delar av det stora utbudet. Försök inte att sätta dig in och förstå alla krångliga sparprodukter, utan fokusera på alternativ som passar de flesta – som breda fonder med lågavgift.

2. Du överskattar din förmåga – och tar för stora risker

Komplexa sparprodukter, som kryptotillgångar och strukturerade produkter, är olämpliga för de allra flesta. De är svåra att förstå, har höga avgifter och ofta en hög risk. För att investera i en sådan produkt behövs kunskap och tid till att följa investeringen. Forskning visar att vi ofta överskattar vår förmåga: Vi tror att vi är mer insatta än vad vi faktiskt är. Det är viktigt att tänka efter innan du bestämmer dig för att investera i en komplex sparprodukt. Och kom ihåg att bara investera pengar som du har råd att förlora.

3. Du tänker att en dyr fond är bättre – fast det ofta är tvärtom

Ska du till exempel köpa nya skor, kan det vara värt att välja ett dyrare alternativ. Men gör inte misstaget att applicera det resonemanget på sparprodukter. Att till exempel en fond har en hög avgift behöver inte betyda att den ger dig bättre avkastning än en fond med låg avgift. Tvärtom är det ofta den billiga fonden som lönar sig i längden.

4. Du jämför olika fonder – men utgår från en dyr fond

När du vill investera i exempelvis en fond är det bra att börja med att jämföra olika fonder, exempelvis vad gäller avgiften, risknivån och fondens innehåll. En vanlig tankefälla är dock att utgå från den fond du redan har, eller den fond du först blev erbjuden. Om denna fond är ovanligt dyr kan du uppfatta en mindre dyr fond som rentav billig, trots att den inte behöver vara det.

Gör i stället en bredare jämförelse. Till exempel kan du ta reda på vad medianavgiften är för fonder. Läs även mer om fonder på konsumenternas.se

Fler tips till dig som konsument

I Konsumentrummet hittar du tips och information om allt från lån, försäkringar och olika sparformer, till hur du ska tänka för att undvika att bli lurad.


 

Om cookies