Nytt regelverk stärkte FI:s arbete mot marknadsmissbruk

FI:s förebyggande arbete har bidragit till att minska antalet anmälningar om misstänkt marknadsmanipulation med 37 procent sedan 2017. Det rapporterar FI i en promemoria till regeringen, som handlar om effekterna av det nya regelverket mot marknadsmissbruk.

I regleringsbrevet för budgetåret 2024 fick FI i uppdrag att redovisa vilka effekter det nya regelverket om marknadsmissbruk har fått och hur vi har utvecklat vår samverkan med Ekobrottsmyndigheten (EBM) sedan det trädde i kraft den 1 februari 2017. FI skulle också uppmärksamma regeringen på eventuella hinder för effektiv samverkan mellan myndigheterna. Uppdraget återrapporteras i FI:s årsredovisning för 2024 och kompletteras i en promemoria till Finansdepartementet.

Sedan det nya regelverket om marknadsmissbruk trädde i kraft 2017 har antalet noterade bolag på svenska handelsplatser ökat kraftigt. Antalet noterade bolag i Sverige är nu bland de största i EU. FI utreder inkomna anmälningar, initierar egna utredningar och bistår EBM. Vårt förebyggande arbete har bidragit till att antalet anmälningar om misstänkt marknadsmanipulation har minskat med 37 procent sedan 2017.

– Vi tror att det minskade antalet anmälningar också återspeglar att många fall av marknadsmanipulation har förhindrats. Vi vet att vårt förebyggande arbete starkt bidrar. Genom tillsyn och dialog med branschen och Ekobrottsmyndigheten har arbetssättet utvecklats, vilket vi nu ser effekten av, säger Martin Kullendorff, enhetschef för Handelstillsyn på FI.

Majoriteten av anmälningarna om marknadsmissbruk består i dag av misstänkt insiderhandel. FI har ingripit i 230 ärenden om marknadsmissbruk sedan 2017. Tack vare regelverket har vi kunnat avlasta EBM med ett stort antal utredningar.

Förbättrad tillsyn under 2025 med hjälp av nytt system

Uppdelningen av utredningsansvaret mellan FI och EBM fungerar väl. Även samverkan mellan myndigheterna fungerar bra tack vare en nära dialog. Det är av stor vikt att denna ordning kan fortsätta att utvecklas för att främja arbetet med att bekämpa marknadsmissbruk. Under 2025 ska vi börja använda ett marknadsövervakningssystem som möjliggör en förbättrad tillsyn.

En av de största utmaningarna i arbetet med att utreda och bekämpa marknadsmissbruk är att säkerställa att FI har tillräckliga resurser för att kunna utöva en effektiv tillsyn. För att samverkan mellan FI och EBM även framöver ska fungera väl är det viktigt att vi delar upp ärendena på ett ändamålsenligt sätt. En åtgärd som skulle kunna övervägas för att göra samverkan mer effektiv är att FI får ansvar för att hantera en något större andel ärenden än tidigare.


Presstjänst