Spara smartare när du förstår vad dina fonder faktiskt kostar

Många svenskar har inte koll på vad de betalar för sina fonder, trots att avgifterna kan variera stort. För att öka prismedvetenheten hos konsumenter publicerar FI varje kvartal medianavgiften för några populära fondkategorier.

Nästan alla hushåll sparar i dag i fonder. Det kan ske direkt genom ett eget sparande eller indirekt via våra pensioner. Trots att sparandet är utbrett i Sverige är det många som inte vet hur mycket de betalar för sitt sparande eller avgiftens betydelse för ett långsiktigt sparande.

– Om du väljer en aktivt förvaltad fond, som ofta är dyrare än en indexfond, ska den också ge bättre avkastning än sitt jämförelseindex. Annars får du inte vad du betalar för, säger konsumentskyddsekonom Moa Langemark.

Nyligen släppte Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten (Esma) en rapport som bland annat visar att Sverige generellt har bland de lägsta totala kostnaderna för fonder i EU.

– Även om svenska fonder har lägre avgifter än fonder från många andra länder finns det ingen anledning att betala onödiga avgifter för ditt sparande. Det kan i ett långsiktigt sparande handla om hundratusentals kronor. Därför är det viktigt att du kontrollerar vilka avgifter du faktiskt betalar och att om fonden ska slå sitt jämförelseindex också faktiskt gör det, säger Moa Langemark.

Vanligaste avgiften för några fondkategorier

Genom att publicera medianavgiften, som något förenklat kan beskrivas som den vanligaste avgiften, för ett antal fondtyper vill vi ge dig ett enkelt jämförelsetal som du kan jämföra din fondavgift mot.

För det fjärde kvartalet 2024 var medianavgiften följande:

  • Aktivt förvaltade Sverigefonder: 1,31 procent.
  • Sverigeindexfonder: 0,25 procent.
  • Aktivt förvaltade globalfonder: 1,30 procent.
  • Globalindexfonder: 0,35 procent.

Läs mer


Presstjänst

Stäng Stäng
Vad tycker du om vår webbplats?

Hjälp oss bli bättre genom att svara på våra frågor.
Det tar bara några minuter. Dina svar behandlas självklart anonymt.

Om du först vill se dig om på webbplatsen innan du svarar kan du välja alternativet "Svara senare".

Tack för din medverkan!

Vänliga hälsningar

Finansinspektionen

Kakor