FI lämnar här ett förtydligande och ger en bakgrund till vårt tidigare meddelande från den 12 april om att svenska kronor ska rapporteras som signifikant valuta i rapporteringen av likviditetsinformation.
FI:s kommunikation den 12 april handlade om att EU-rapportering av all likviditet (LCR, NSFR, ALMM, etc.) bör särrapporteras även i svenska kronor (SEK) såsom andra signifikanta valutor enligt artikel 415 i kapitaltäckningsförordningen (CRR, Europaparlamentets och Rådets Förordning (EU) 575/2013). FI:s kommunikation 12 april har således ingenting med LCR-krav eller offentliggörande av LCR att göra.
Bakgrunden till FI:s önskan om att få svenska kronor särrapporterade är att artikel 415.2 i CRR är otydlig huruvida kreditinstitut ska rapportera rapporteringsvalutan svenska kronor även som signifikant valuta till tillsynsmyndigheterna. Det har lett till att många kreditinstitut inte rapporterat rapporteringsvalutan (SEK) som en signifikant valuta. FI har bl.a. via den internationella arbetsgruppen om likviditet varit pådrivande för att få ett förtydligande i denna fråga.
Det finns huvudsakligen två anledningar till att FI vill begära att kreditinstituten även ska rapportera rapporteringsvalutan svenska kronor som signifikant valuta för all likviditetsrapportering;
Tillgångar och skulder i svenska kronor utgör en stor och viktig andel av totala tillgångar/skulder för samtliga rapporterande kreditinstitut. FI anser att likviditetsinformation i svenska kronor därför är av yttersta vikt för vår riskbedömning, precis som information om likviditet i andra, för kreditinstituten, signifikanta valutor.
I samband med att Eba:s datapunktsmodell version 2.4.1.1 (med referensdag 30 september 2016) för rapportering av likviditetet enligt Corep (Kommissionens genomförandeförordning (EU) 680/2014) införs, förväntar sig FI därför att kreditinstituten även särrapporterar svenska kronor för alla likviditetsrapporteringsflikar (NSFR, LCR, ALMM etc.). FI avser att inom kort återkomma med en formell begäran.