FI följer EU-riktlinjer om produktstyrningskrav

2018-03-28 | Esma Nyheter Marknad

FI har meddelat europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten, Esma, att FI avser att följa Esmas riktlinjer för produktstyrningskraven i Mifid 2.

Den 5 februari 2018 publicerade Esma riktlinjer ESMA35-43-60 om produktstyrningskrav för producenter och distributörer av finansiella instrument och strukturerade insättningar. Riktlinjerna förtydligar produktstyrningskraven i Mifid 2 och direktiv (EU) 2017/593, som har genomförts genom ändringar i lagen (2007:528) om värdepappersmarknaden respektive Finansinspektionens föreskrifter FFFS 2017:2.

Riktlinjerna i Sverige

FI har meddelat Esma att myndigheten avser att följa riktlinjerna. Riktlinjerna omfattar produktstyrningskrav för producenter och distributörer enligt lagen om värdepappersmarknaden och gäller för:

  • Värdepappersinstitut som producerar finansiella instrument eller strukturerade insättningar för försäljning till kunder.
  • Värdepappersinstitut som distribuerar finansiella instrument eller strukturerade insättningar.
  • Fondbolag som tillhandahåller diskretionär portföljförvaltning eller sidotjänster.
  • AIF-förvaltare som tillhandahåller diskretionär förvaltning eller sidotjänster.

Riktlinjerna omfattar bland annat fastställande av målmarknad, relationen mellan produktstyrningskraven och lämplighetsbedömningen, försäljning utanför den positiva målmarknaden och tillämpning av produktstyrningskraven för finansiella instrument och strukturerade insättningar som har producerats före den 3 januari 2018. Riktlinjerna gäller från och med den 29 mars 2018.

Riktlinjernas rättsliga status

FI:s uppfattning är att riktlinjer från Esma riktade till behöriga myndigheter eller finansmarknadsaktörer är att jämställa med svenska allmänna råd (det som sägs om riktlinjer avser även rekommendationer). Förordning 1095/2010/EU om inrättandet av Esma innebär att behöriga myndigheter eller finansmarknadsaktörer direkt på grund av förordningen med alla tillgängliga medel ska söka följa dessa riktlinjer. Eftersom förordningen har direkt verkan kommer FI inte att utfärda några egna allmänna råd men när FI bedömer att det behövs kan riktlinjer komma att omarbetas.

Läs mer