Kapitalkrav för svenska banker kvartal 4, 2017

FI publicerar i dag kapitalkraven för de tio största svenska bankerna och kreditinstituten vid utgången av det fjärde kvartalet 2017.

Observera: FI har den 9 mars 2018 korrigerat ett fel i posten Kapitalkrav enligt pelare 2, exkl. systemrisk och nuvarande riskviktsgolv när det gäller kärnprimärkapitalkrav. När promemorian publicerades den 23 februari 2018 var nivån felaktig och därför har FI valt att publicera en korrigerad promemoria. Felet har enbart påverkat Landshypotek och Länsförsäkringar.

Publiceringen syftar till att tydliggöra effekten av FI:s kapitalkrav, inklusive pelare 2. Pelare 2 är samlingsnamnet för de regler som styr företagens interna kapitalutvärdering och FI:s översyns- och utvärderingsprocess, där FI:s samlade kapitalbedömning är en viktig del. FI beslutade om utformningen av de förstärkta kapitalkraven i september 2014.

Redovisningen omfattar de fyra storbankerna, Handelsbanken, Nordea, SEB och Swedbank, samt Landshypotek, Länsförsäkringar, Kommuninvest, Svenskt Exportkredit (SEK), SBAB och Skandiabanken.

Läs mer