Euclid – utökad kontroll av inrapporteringen

FI kommer att fokusera på ett antal tematiska kontroller i syfte att säkerställa att rapportering på dessa områden överensstämmer med gällande regelverk.

De europeiska regelverken för rapportering innehåller dels regler för hur en uppgift ska definieras i rapporten men också vad som ska rapporteras och hur de tekniska specifikationerna för rapporteringen i sin helhet ser ut.

FI kommer, med start vecka 49, genomföra kontroller inom ett antal områden. Utfallet från dessa kontroller kommer att skickas ut löpande per mejl tillsammans med en begäran om rättning eller förklaring till utfallet.

Kontroller kommer att göras inom områdena gränsvärden, rapportering av "filing indicators", stora exponeringar och rapporterade LEI-koder. Arbetet gör i samarbete med Europeiska bankmyndigheten (EBA) och fler områden kan vid behov tillkomma längre fram.

FI har på webbplatsen, under frågor och svar, mer i detalj redogjort för vad utfallet av olika kontroller innebär. Detta som ett komplement till den information som lämnas i utskicket till varje utfall av en kontroll.

Bakgrunden till den utökade kontrollen är EBA:s arbete med Euclid-plattformen, som FI berättade om i en nyhet den 17 september och som innebär att den rapportering som banker och kreditmarknadsbolag lämnar till Finansinspektionen från och med den 31 december 2020 kommer att skickas vidare till den Europeiska bankmyndigheten (EBA).

Läs mer: