FI förklarar: Vad betyder beslutet om Nord för konsumenter?

I dag har FI tagit tillbaka till tillståndet för Nord Fondkommission. Det innebär att de inte längre får hantera sina kunders pengar eller ge råd om placeringar. Therese Wieselqvist Ekman, ansvarig för finansiell folkbildning på FI, förklarar vad som händer konsumenter i en sådan här situation och lyfter bra saker att tänka på om man funderar på att placera pengar.

Varför har FI dragit tillbaka tillståndet för Nord Fondkommission?

Vi har sett att de gett råd till kunderna att köpa väldigt riskabla finansiella produkter, i det här fallet företagsobligationer med väldigt hög risk, utan att kontrollera om kunderna förstått riskerna ordentligt. I flera fall har de sålt obligationer som haft mycket högre risk än vad kunderna faktiskt har velat ha. Det är inte tillåtet och därför tar vi tillbaka tillståndet.

Hur påverkar detta kunderna?

Nord Fondkommission får inte längre ge råd om placeringar eller genomföra affärer. De måste nu avveckla sin verksamhet.

Vad ska konsumenter tänka på i en sådan här situation?

Beslutet innebär att Nord Fondkommissions kunder behöver fundera på om de vill flytta sina värdepapper till ett annat företag eller om de vill ha rådgivning av ett annat företag. I en sådan situation tycker vi att det är viktigt att konsumenter själva bestämmer vilka företag de vill ha hjälp av. Utgå inte bara från de företag som hör av sig utan gör efterforskningar själv. Stäm av med en vän eller med en oberoende person innan du anlitar ett nytt företag. Har de hört talas om eller har goda erfarenheter av den aktör som du funderar på att anlita eller känner de inte till det? Är det helt okänt eller får mycket kritik gör du rätt i att inte låta dem hantera dina pengar.

Vad händer med kundernas pengar?

Placeringarna är antingen i en depå hos Nord eller hos något annat företag. De kan också vara på ett investeringssparkonto (ISK). Företaget ska hålla tillgångarna separerade från sina egna tillgångar så att de inte kan påverkas av den situation som nu uppkommit.

Vad ska konsumenter generellt tänka på när de funderar på att investera pengar?

Det finns många saker att tänka på när man ska placera sina pengar. Men en tumregel är att enkelt och billigt är bäst. Indexfonder är bra exempel på det. Det finns många typer av andra finansiella produkter riktade till dig som konsument, som derivat, strukturerade produkter eller som i Nords fall företagsobligationer med väldigt hög risk, som är mycket mer riskabla och kostsamma för dig. Om du inte själv bestämt att det är just sådana produkter du vill ha gör du rätt i att undvika den typen av produkter helt och hållet.


Foto: händer på en kund och enrådgivare