Antalet amorteringsundantag har stabiliserats

2023-11-27 | Nyheter Stabilitet Bank

Hushåll som drabbas hårt av den ekonomiska utvecklingen kan, om det finns särskilda skäl, få tillfälliga undantag från amorteringskraven på sina bolån. Under 2023 har antalet bolånetagare som beviljats amorteringsundantag avtagit något, men ligger kvar på högre nivåer jämfört med tidigare år. Låntagare med höga skuldkvoter och höga belåningsgrader beviljas oftare undantag.

Hushållen fortsätter att lägga en allt större del av sina disponibla inkomster på räntebetalningar. Sedan 2021 har den genomsnittliga bolåneräntan stigit med över 3 procentenheter. Av hushållens totala bolån har 65 procent bolån som löper ut inom tre månader. Ytterligare 13 procent har ett bolån som går ut inom ett år.
Bolånetagare som påverkas extra mycket av den ekonomiska utvecklingen och har fått väsentligt förändrade ekonomiska förutsättningar kan beviljas ett tillfälligt undantag från amorteringskraven. Det förutsätter att de förändrade omständigheterna var oförutsedda och inträffade efter att lånet lämnades.

− När räntorna går upp kan kostnaderna bli mycket kännbara om man får ett inkomstbortfall till följd av exempelvis arbetslöshet eller sjukdom. För låntagare som pressas hårt ekonomiskt kan ett amorteringsundantag innebära en stor lättnad under en period, säger Magnus Karlsson, avdelningschef på Finansinspektionen.

Mellan januari 2022 och september 2023 beviljade bankerna cirka 38 500 amorteringsundantag. Efter att ha börjat öka i september 2022 nådde antalet beviljade undantag en topp under första kvartalet 2023. Därefter har antalet stabiliserats på en något lägre nivå.

Bolånetagare med höga skuldkvoter och höga belåningsgrader, det vill säga hushåll som behöver amortera 2 eller 3 procent av bolånet per år, har beviljats undantag i högre utsträckning än andra hushåll. Ungefär varannan låntagare som beviljades ett undantag under andra och tredje kvartalet 2023 tillhörde gruppen som behöver amortera 3 procent. Det är en ökning jämfört med det sista kvartalet 2022 och det första kvartalet 2023, då ungefär var tredje låntagare som beviljades amorteringsundantag ingick i denna grupp.

− Även om svenska hushåll är relativt högt skuldsatta har de flesta goda marginaler. Om det svaga ekonomiska läget leder till högre arbetslöshet kan fler hushåll få svårare att få sin ekonomi i balans. De som tog nya bolån när bostadspriserna var historiskt höga är extra utsatta. Men vår bedömning är att den stora majoriteten av hushåll kommer klara sina lånebetalningar, säger Magnus Karlsson, avdelningschef på Finansinspektionen.

Antalet beviljade undantag ligger kvar på ungefär samma nivå som förra kvartalet

Källa: FI.
Anm. Antal beviljade undantag från amorteringskraven med anledning av särskilda skäl, per kvartal.