Betala inte för mycket i onödan under Black week

2023-11-16 | Nyheter Konsumentskydd

Den stora shopping-veckan Black Week närmar sig. Men även när det är rea, behöver du hålla koll på plånboken. Här är fyra tips för att undvika skuldfällan och inte dra på sig onödiga kostnader.

• Var försiktig med att skjuta på betalningen

Många butiker erbjuder sina kunder att delbetala köpet. Det kan kännas lockande om det börjar bli för mycket månad kvar i slutet av lönen. Men när fakturan väl kommer behöver du kunna betala den. Är du osäker på om du kan det, ska du hellre avstå från köpet.

• Om du skjuter på betalningen – ta reda på vad det kostar

Ofta är det billigare att betala direkt. Räntor och avgifter på lånet kan leda till att den där skjortan du köpte på rea i slutända blir dubbelt så dyr.

• Skippa produktförsäkringen

Butiker som säljer exempelvis elektronik och vitvaror erbjuder ofta produktförsäkringar. Men de är ofta helt överflödiga – många hemförsäkringar har ett allriskskydd, en så kallad drulleförsäkring. Den gäller när sådana här produkter exempelvis går sönder eller bli stulna.

• Lös inte ut dina gamla lån genom att ta nya

Många företag erbjuder dig en sänkt månadskostnad om du samlar dina lån hos dem. Men oftast får du då en längre avbetalningstid, vilket betyder att du betalar mer i slutändan. Att betala av ett lån snabbt är billigast. Dessutom känns nog det där fyndet under Black Week 2023 inte lika kul om du får betala för det även under 2024 och 2025.