Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten, Esma, har pekat ut vilka områden som ska prioriteras när tillsynsmyndigheterna i EU granskar börsföretagens finansiella rapportering för räkenskapsåret 2023.
Årets fokusområden präglas av behovet av att beakta det makroekonomiska läget och dess betydelse för bland annat värdering av förvaltningsfastigheter samt klimatrelaterade frågor. De prioriterade områdena har valts ut gemensamt av Esma och de organ som ansvarar för redovisningstillsynen i de olika medlemsländerna och berör flera områden.
Prioriteringar anges för såväl de finansiella rapporterna, upprättade enligt IFRS, som hållbarhetsrapporterna och alternativa nyckeltal (APM). Dessutom påminner Esma om tillämpningen av det enhetliga elektroniska rapporteringsformatet (Esef).
Tillsammans med årets prioriteringar publicerar Esma resultatet av sin kartläggning av emittenters upplysningar enligt artikel 8 taxonomiförordningen samt en rapport om klimatrelaterade aspekter i finansiella rapporter.
Finansinspektionen vill särskilt lyfta fram det som Esma skriver om värdering av förvaltningsfastigheter och krav på upplysningar. Esma framhåller att emittenten ansvarar för att värderingen av förvaltningsfastigheter till verkligt värde är utförd enligt IFRS 13 oavsett om värderingen gjorts internt eller av oberoende externa värderare. Esma förväntar sig att emittenten alltid har detaljerad information om utförda värderingar beträffande indata, processer och utfall. Emittenten ska tydligt förklara hur viktiga indata, bland annat avkastningskrav, har tagits fram. Dessutom ska emittenten lämna information som gör det möjligt för användarna av de finansiella rapporterna att utvärdera emittentens kvantitativa information, p. 92 d IFRS 13. Minskad transaktionsaktivitet på fastighetsmarknaden kan innebära att emittenter som baserar sina värderingar på jämförelser med transaktionspriser vid rapportperiodens slut (marknadsansats) kan behöva tillämpa ytterligare värderingsmetoder för att fastställa det uppskattade verkliga värdet. När en förändring i icke observerbara indata rimligen resulterar i en betydande förändring i värdet ska det redovisas en känslighetsanalys. Esma uppmuntrar särskilt till att en sådan känslighetsanalys redovisas även för motsvarande observerbara indata.
Finansinspektionen påminner om att verkligt värde ska motsvara ett försäljningspris (exit price) i en ordnad transaktion under aktuella marknadsförhållanden vid värderingstidpunkten (IFRS 13 p. 9 och B 2.). Emittenten ska använda samma antaganden som marknadsaktörerna skulle använda, inbegripet antaganden om risk (p. 87). En riskjustering kan vara nödvändig när det föreligger en betydande osäkerhet i värderingen (p. 88). Emittentens egna information ska justeras när det finns rimlig tillgång till information som tyder på att andra marknadsaktörer skulle använda andra uppgifter (p. 89). Värderingstekniken ska maximera användningen av tillämpliga observerbara indata och minimera användningen av icke observerbara indata (p. 3). När ett nuvärde beräknas ska det göras vid värderingstidpunkten utifrån marknadsaktörernas perspektiv och med alla delar som anges i p. B 13 i IFRS 13.