Inflationen påverkar hela din ekonomi. Förutom kostnader för el, mat och bensin påverkar det också vad dina finansiella tjänster kostar. Här är fem inflationstips om lån, sparande och försäkringar.
Inflationen har gjort många saker dyrare. Det gäller maten, bensinen och elen vi använder. Men den höga inflationen har också fått Riksbanken att höja räntan. Det gör att det också blivit dyrare att låna pengar och att du som har lån med rörlig ränta får betala mer varje månad.
En högre ränta innebär samtidigt att räntan på ditt sparkonto stiger. Men så länge räntan är lägre än inflationen tappar de pengar du har på ditt sparkonto ändå i köpkraft.
Inflationen påverkar också försäkringar som du har. Premierna – det du betalar för att vara försäkrad – kan bli dyrare. Har du försäkringsutbetalningar kan de minska i värde om de inte följer inflationen.
Pengar du har investerat i fonder eller aktier påverkas också. Vissa företag tjänar och andra förlorar på den högre inflationen. Beroende på vilka slags fonder eller aktier du investerat i kan din avkastning se väldigt olika ut.
– Inflationen påverkar oss alla och på många olika sätt. Men det finns några saker du kan göra själv för att förbättra situationen. Det absolut viktigaste är att undvika smålån och att hålla nere avgifterna i sparandet. Gör du detta har du kommit en god väg mot en sundare privatekonomi, säger Moa Langemark, rådgivare inom konsumentskydd på Finansinspektionen.
Här nedan vi samlat våra bästa tips.
När pengarna inte räcker till kan många känna sig tvingade att ta lån. Men tänk på att även små lån snabbt blir dyra. Och risken är stor att du hamnar i skuldfällor som är svåra att ta sig ur. Om du är orolig och inte får ihop pengarna varje månad, kontakta din kommunala budget- och skuldrådgivare och be om hjälp. Ta inte nya lån för att lösa ut gamla.
Om du har sparpengar så kan du leta efter ett sparkonto som ger dig så hög ränta som möjligt och där insättningsgarantin gäller. Vanligtvis kan man få en högre ränta om man låser pengarna för en viss tid. Här behöver du fundera på om det är värt det för just dig. Oväntade saker kan hända och då är det viktigt att du snabbt kan få tillgång till dina pengar. Jämföra olika konton kan du göra på Konsumenternas webbplats.
Det är viktigt att, om du kan, försöka att fortsätta spara långsiktigt – inte minst till din pension. Om du slutar spara kan det få stora effekter för hur mycket du kommer ha att leva för som pensionär. Se till att ditt långsiktiga sparande är utspritt över olika marknader och regioner. Enklaste sättet att ordna det är att investera i en billig globalfond.
Tänk på att höga avgifter minskar din avkastning! Leta efter billiga alternativ, som fonder med låg fondavgift. Får du rådet att köpa en dyrare produkt är det viktigt att du förstår vad det är du betalar för. Oftast är det enklaste och billigaste det bästa, såsom indexfonder som med låga avgifter.
Att ha en försäkring är ett skydd mot det oväntade. Se till att du har ett gott skydd för dig själv och det som är viktigt för dig. Oftast räcker det med en bra hemförsäkring, men var inte rädd för att byta varje år. Våra undersökningar visar att de som byter ofta, ofta får billigare hemförsäkringar. Och teckna inte försäkringar när du köper saker som vitvaror och elektronik. Den typen av produktförsäkringar behövs ofta inte alls.
Fördjupande material: Inflationen är just nu ett stort samtalsämne i hela Europa. Du som vill läsa mer om vad man ska tänka på kan göra det i de europeiska finansmyndigheternas faktablad: Hur påverkar inflationen och ränteuppgången min ekonomi?