Håll koll på vad dina fonder kostar

Nästan alla hushåll sparar i dag i fonder, antingen direkt genom ett eget sparande eller indirekt via våra pensioner. Men nästan var tredje fondsparare vet inte hur stor fondavgiften är och risken är att många betalar för mycket för sitt sparande. Därför publicerar vi nu de vanligaste avgifterna för vissa populära fondkategorier för att hjälpa sparare hålla koll på vad olika fonder kostar.

Avgifter spelar stor roll för ditt sparande. Till exempel kan skillnaden i avgift mellan att spara 2 000 kronor i månaden i en fond som kostar 1,5 procent eller en fond som kostar 0,5 procent växa till flera hundra tusen kronor på 30 år. Samtidigt vet vi att många inte har koll på vad deras fonder kostar och därmed riskerar att betala för mycket för sitt sparande.

För att fler ska få koll på vad de faktiskt betalar för sitt sparande kommer vi därför varje kvartal att publicera medianavgiften för några populära fondkategorier. Det är en siffra som visar den vanligaste avgiften för fondspararna. Vi kommer också visa några enkla exempel på hur stor skillnaden kan bli i kronor och ören beroende på vilket val man gör. Genom att peka på den vanligaste avgiften för ett antal fondtyper vill vi ge konsumenterna ett enkelt jämförelsetal för att hålla koll på om de betalar för mycket i avgift.

– De flesta av oss vet i dag ungefär vad ett paket smör eller en liter mjölk borde kosta. Men när det kommer till sparande, som ju faktiskt är en stor utgift, har vi dålig koll på avgifterna – trots att det kan skilja hundratusentals kronor mellan olika alternativ. Vi hoppas att detta ska hjälpa fondspararna att få en bättre uppfattning kring vad vi faktiskt betalar, i kronor och ören, för vårt sparande, säger Moa Langemark rådgivare på Uppförandetillsyn.