IMF har granskat klimatrelaterade finansiella risker i Sverige

2023-04-06 | Hållbarhet Nyheter Bank

Internationella valutafonden (IMF) har granskat hur sårbara svenska banker är för klimatrelaterade finansiella risker och hur FI bedriver sin tillsyn över detta. Det är första gången IMF tittar på klimatrelaterade finansiella risker och tillsynen över dem i samband med en granskning av den finansiella sektorn i ett medlemsland.

Förra året genomförde IMF en granskning av den finansiella sektorn i Sverige, en så kallad FSAP (Financial Sector Assessment Program), och den 16 mars publicerade IMF en rapport om detta. Nu publicerar IMF en kompletterande rapport till sin FSAP som bland annat innehåller rekommendationer för hur den svenska tillsynstekniken på hållbarhetsområdet bör utvecklas för att bli mer träffsäker. Samtidigt som IMF konstaterar att FI har kommit en bra bit på vägen med att integrera klimatrelaterade risker i tillsynen, rekommenderar IMF bland annat FI att fortsätta att utveckla sin tillsynsmetodik, i takt med att mer tillförlitliga data blir tillgänglig genom utökad inrapportering.

Anledningen till att IMF har valt att granska klimatrelaterade finansiella risker i Sverige i samband med en FSAP är att Sverige är ett land där tillsyn över den här typen av risker började utövas tidigt. FI har genomfört flera åtgärder som kan bidra till att IMF i liknande granskningar av andra länder framöver kan peka på goda exempel. Bland annat har FI påbörjat ett arbete med att integrera tillsyn över klimatrelaterade risker i den ordinarie tillsynen. Alltsedan 2015 har FI en dialog med företrädare för den finansiella sektorn om klimatrelaterade risker och FI har även gjort riktade studier som utmynnat i flera rapporter. Analys av klimatrelaterade risker ingår sedan några år i den årliga riskbedömningen som genomförs av verksamhetsområdena Bank och Försäkring. FI har en hållbarhetskommitté som samordnar tillsynen. Kommittén leds av FI:s hållbarhetschef, som även leder en hållbarhetsavdelning som fungerar som ett centralt kompetenscenter.

IMF bedömer att klimatrelaterade risker kommer att få en allt större betydelse för de finansiella marknaderna. Det är därför tänkt att den metodik som IMF har använt i den här pilotstudien ska ingå som en standardkomponent i de granskningar som IMF regelbundet utför av systemviktiga finansmarknader i medlemsländerna.