Många unga vuxna saknar kunskap om hemförsäkring

2023-11-09 | Nyheter Konsumentskydd

En av fem vuxna har inte hört talas om produkten hemförsäkring. Bland unga vuxna är det ännu fler, två av fem, som saknar kännedom om hemförsäkring. Samtidigt är hemförsäkringen ett centralt skyddsnät för konsumenters privatekonomi. Därför gör FI en riktad insats och skickar 45 000 brev till unga vuxna som nyligen har flyttat, med uppmaningen att skaffa hemförsäkring.

Under hösten har många unga vuxna flyttat. Med brevet vill FI uppmärksamma unga på att hemförsäkring är en av de viktigaste sakerna att tänka på när man har en ny bostad.

Bland unga vuxna under 30 år är det bara fyra av tio som själva äger en hemförsäkring. Men utan hemförsäkring kan du få betala dyrt om något händer i din bostad. Om du till exempel råkar ut för en vattenläcka eller en brand som också drabbar dina grannar kan du själv behöva stå för stora delar av kostnaden. I värsta fall kan räkningen landa på hundratusentals kronor.

− En hemförsäkring är en av de viktigaste investeringarna när du har en ny bostad. Den ger ett omfattande skydd och trygghet. Utan den riskerar unga vuxna att få stora skulder. Det är en dålig start på vuxenlivet, säger Sofia Tyréus som arbetar med finansiell folkbildning på FI.

En hemförsäkring är en paketlösning som passar alla. Du behöver en hemförsäkring oavsett om du bor i en hyres- eller bostadsrätt, i andra hand, i rivningskontrakt eller är inneboende. Om din hemförsäkring innefattar ett allriskskydd, eller en så kallad "drulle", har du ett skydd mot många olika oförutsedda händelser.

− Det viktigaste är att du omfattas av någon form av hemförsäkring. Om du inte har en hemförsäkring i dag är det bra att jämföra både priser och villkor hos flera försäkringsbolag innan du gör ditt val. Och kom ihåg att utnyttja din hemförsäkring om olyckan skulle vara framme, säger Sofia Tyréus.

Du som vill skaffa en hemförsäkring kan få bra, oberoende och kostnadsfri rådgivning samt prisjämförelser via konsumenternas.se.

Fem kom ihåg för dig som nyss flyttat: fi.se/komihag

Läs brevet som postats 8 november och under december 2023 här