I medierapportering om börserna och handel med finansiella instrument stöter man ofta på begreppet insynshandel. Men vad betyder det, och hur fungerar det? Olof Lüning, jurist på avdelningen Marknadstillsyn, förklarar.
Insynshandel är handel med värdepapper i bolag som utförs av personer med en ledande ställning i bolaget som ger ut värdepappret (emittenten). Till exempel betraktas ledamöter i styrelse, vd eller finansdirektör som personer i ledande ställning, eller insynspersoner. En sådan person ska anmäla handel i emittenten till FI:s insynsregister och till bolaget. Det gäller även för närstående till insynspersonen och så kallade närståendebolag, det vill säga andra bolag där insynspersonen har en ledande ställning. Som närstående räknas exempelvis make, maka eller barn till insynspersonen.
Den som är skyldig att anmäla insynshandel, gör det till FI:s insynsregister så snart som möjligt och allra senast inom tre dagar efter att transaktionen har utförts. Anmälan görs digitalt och uppgifterna publiceras automatiskt efter att den har registrerats. FI granskar inte uppgifterna innan de publiceras. Det är insynspersonen som ansvarar för att rapportera sin handel i tid, och för att anmälan innehåller nödvändig och korrekt information.
Insynspersoner ska anmäla sin handel för att det ska råda full öppenhet kring transaktioner som utförs av personer i ledande ställning i ett bolag eller av deras närstående. Det är viktigt att alla aktörer på marknaden genast får fullständig och korrekt information om sådana transaktioner. Det är i förlängningen en förutsättning för att upprätthålla förtroendet för marknaden.