Skuldsverige – tre lösningar i ett allvarligt läge

2023-06-30 | Nyheter Konsumentskydd

Den 29 juni 2023 arrangerade Finansinspektionen tillsammans med Kronofogden och Konsumentverket ett seminarium i Almedalen som nu går att se på webben.

Hur är läget med Skuldsverige? Vilka grupper riskerar att få långvariga skulder? Vad kan myndigheter och regering göra för att färre ska fastna i skuldfällan? Svenskarna är ett av Europas mest skuldsatta folk.

Lån gör det möjligt för svenskarna att köpa bostäder och skapa en bra tillvaro, men samtidigt ökar skulderna hos Kronofogden. Hög inflation följt av dyrare mat-, el-, och bränslepriser och högre räntor har gjort att allt fler får svårt att få ihop sin ekonomi.

Den 29 juni 2023 arrangerade Finansinspektionen tillsammans med Kronofogden och Konsumentverket ett seminarium i Almedalen. Tre myndigheter med olika kunskap och perspektiv på lån, betalningsproblem och överskuldsättning gav sin bild av Skuldsverige.

På det framåtblickande seminariumet diskuterades lägesbild, utmaningar och lösningar. Medverkade gjorde rikskronofogde Fredrik Rosengren, konsumentombudsmannen Cecilia Tisell och Henrik Braconier, som är chefsekonom på Finansinspektionen.