Stor ökning av misstänkta investeringsbedrägerier 2022

Trots lågkonjunktur och ett osäkert läge i både ekonomin och världen gick investeringsbedrägerierna på högvarv förra året. Under 2022 gick FI ut med 3471 varningar, 25 procent fler än 2021. En nyhet för året är att bedragare allt oftare kräver betalning i Bitcoin för att undgå upptäckt.

Bedragare försöker på alla sätt skapa en trovärdig fasad för att dölja den bedrägliga verksamheten bakom. Det handlar om investeringsbedrägerier där alla pengar som konsumenter tror de investerar i något säkert och lönsamt i stället går rakt ner i bedragarnas fickor. Under året som gått har FI sett ett antal trender och fenomen.

Antal varningar ökade stort

Under förra året såg vi allt fler misstänkta bedrägerier. Under 2022 varnade vi för 3471 företag och webbplatser, alltså företag som erbjuder eller påstår sig erbjuda finansiella tjänster till konsumenter utan att ha nödvändiga tillstånd. Det är en ökning med 25 procent från året innan. Summorna som konsumenter förlorar varierar från några tusen upp till miljontals kronor.

- Man skulle kunna tro att nedgången på börsen och för kryptovalutors värde skulle ha gjort det svårare för bedragare men det verkar snarare tvärtom. Bedragarna vänder situationen till att det i stället är läge att köpa när kurserna är låga. Och löften om hög avkastning och minimal risk är lockande när omvärlden är osäker säger Mikael Sandahl, finansinspektör på FI.

Bedragare kräver oftare betalning i kryptovaluta

Under året har vi sett att allt fler bedragare kräver att insättningar från konsumenter sker i kryptovaluta till en kryptoplånbok. Betalningar görs via kryptoväxlare till olika kryptoplånböcker som bedragarna påstår att deras påhittade företag använder. Bedragarna är ofta hjälpsamma och har förklaringar till varför det måste gå till på det här sättet. Bedragarna försöker av naturliga skäl göra det så svårt som möjligt att spåra var de befinner sig och detta är ytterligare ett sätt att göra det svårare att spåra var både de och pengarna tar vägen.

- Det är en varningssignal när överföringen ska ske genom betalning i Bitcoin eller annan kryptovaluta. Seriösa företag ber om inte om betalning på det sättet. Se också alltid till att kontrollera att företaget finns i FI:s företagsregister, säger Mikael Sandahl.

Vanligt att bedragare utger sig för att komma från seriösa företag eller myndigheter.

Under året har vi fått många uppgifter om bedragare som kontaktar konsumenter och hittar på att de jobbar på eller ringer på uppdrag av både kända företag men också myndigheter. Som exempel har det under året varit vanligt för bedragare att hänvisa till att de hör av sig från de riktiga kryptoföretagen Binance eller Blockchain. Det har även vid flera tillfällen varit bedragare som påstått att de hör av sig från olika myndigheter i Sverige eller utlandet. Ofta är det i samband med erbjudanden om hjälp att få tillbaka pengar från tidigare bedrägerier.

Under året har bedragare hört av sig till konsumenter och påstått att de är från FI. Detta sker både via mejl och telefon. I några fall har det även bifogats ett intyg. Det finns även ett antal falska hemsidor som påstår sig vara den officiella svenska myndigheten för tillsyn av finansiella företag, till exempel hemsidan ofi-se.org. Detta är något som vi har varnat för vid flera tillfällen. FI har också varit i kontakt med bland annat webbplatshotellen för att ta bort sidorna men webbplatserna finns fortfarande kvar.

Varningar under fjärde kvartalet

Under fjärde kvartalet varnade vi bland annat för Royal Oak Investment som flera konsumenter har hört av sig om. Enligt hemsidan erbjuder de handel i CFD-kontrakt (contracts for difference, en typ av derivat), som ofta är kopplade till kryptovalutor. Detta bedrägeri är ett exempel där man själv först blir ombedd att ta hand om växlingen till kryptovaluta och därefter skicka kryptovalutan till en kryptoplånbok. Läs varningen här.

Ett annat företag vi varnat för är Aerofinancing. Enligt sin hemsida har de kontor både i New York och London. Även dessa erbjuder handel i CFD-kontrakt (contracts for difference, en typ av derivat), som ofta är kopplade till kryptovalutor men det är bara en fasad för ett rent bedrägeri. Gemensamt för båda dessa företags hemsidor är att de skapades under 2022. Det är väldigt vanligt att bedragarna använder helt nyregistrerade hemsidor som därmed inte hunnit komma med på några varningslistor. Läs varningen här.

Ta del av våra tips för att undvika att bli lurad

Investeringsbedrägerier inträffar ofta och drabbar många konsumenter. Bedragarna är skickliga och arbetar både metodiskt och långsiktigt för att lura folk på pengar. Allt som oftast har de välpolerade kontaktytor och hänvisar ofta till välgjorda fasader som är svåra att se igenom. Därför tar vi löpande fram information om pågående bedrägerier, om vanliga tillvägagångssätt men också tips för konsumenter som underlättar att undvika att drabbas av ett investeringsbedrägeri. Ett bra exempel är våra fem bästa tips för att se igenom ett bedrägeriförsök.