Förra året publicerade Finansinspektionen (FI) rekordmånga varningar för företag som misstänks för investeringsbedrägerier. Nu fortsätter trenden. Under det första halvåret 2023 ökade antalet varningar med 9 procent jämfört med motsvarande period förra året.
Under det första halvåret i år har FI publicerat sammanlagt 1496 varningar för företag och webbplatser utan tillstånd, jämfört med 1377 varningar samma period rekordåret 2022. Majoriteten av varningarna är resultatet av ett internationellt samarbete med utländska tillsynsmyndigheter världen över, men varningar utfärdas också i takt med att FI får kännedom om att svenska konsumenter har drabbats.
Bedragare kräver ofta betalning i kryptotillgångar
En tydlig trend är att allt fler bedragare kräver att få betalt i kryptotillgångar. Betalningen görs då via en kryptoväxlare till den kryptoplånbok som påstås tillhöra företaget som erbjuder investeringen. I takt med att bankerna har blivit mer ifrågasättande när konsumenter vill växla pengar till kryptotillgångar har bedragarna också börjat undvika de större bankerna. I stället rekommenderar bedragarna någon mindre aktör där det brukar vara enklare att göra överföringen.
– Alla varningsklockor bör ringa om någon vill ha betalt i bitcoin eller annan kryptotillgång. Seriösa företag arbetar inte på det sättet, säger Mikael Sandahl, finansinspektör på FI.
Bedragarna vill fjärransluta
Bedragare ber ofta om att få fjärransluta till konsumentens dator. Det innebär i praktiken att bedragarna får fri tillgång till bankkonton och därmed full insyn i hur mycket tillgångar som finns och var pengar förs över.
– Ingen skulle komma på tanken att ge nycklarna till sitt hem till vem som helst. Samma princip bör gälla för datorer. Låt aldrig en okänd person fjärransluta till din dator, oavsett hur övertygande personen är.
Aktier till rabatt
En annan form av bedrägeri som FI har sett mer av den senaste tiden är att bedragare erbjuder köp av välkända amerikanska aktier till ett rabatterat pris. Oftast sker den första kontakten via sms med erbjudanden där konsumenter uppmanas att klicka på en länk för att komma vidare och investera.
– Bedragarna lever på erbjudanden som är för bra för att vara sanna. Tänk efter ett extra varv och gör inte affärer men vem som helst.
Exempel på blufföretag
Under andra kvartalet varnade vi bland annat för företagsnamn som Tierra500 och Deltascrypto. Gemensamt för dem är att de inte finns och att de erbjudit handel i CFD:er (contracts for difference, en typ av derivat), i aktier eller kryptotillgång. Gemensamt dessa är att blufföretagen har påkostade och många gånger trovärdiga fasader som är svåra att genomskåda, vilket visar på hur långt bedragare är beredda att gå för att övertyga sina offer.
Skydda dig – bli inte lurad
Investeringsbedrägerier inträffar hela tiden och drabbar många konsumenter. Bedragarna är skickliga och arbetar både metodiskt och långsiktigt för att lura personer på pengar. De har oftast välpolerade kontaktytor och hänvisar ofta till välgjorda fasader som är svåra att se igenom. Därför tar vi löpande fram information om pågående bedrägerier, om vanliga tillvägagångssätt, men också tips för konsumenter som underlättar att undvika att drabbas av ett investeringsbedrägeri. Ett bra exempel är våra fem bästa tips för att se igenom ett bedrägeriförsök.
Så ser du igenom bedrägeriförsök