Barn utsätts för bedrägerier i populära spel

Allt fler barn och unga blir bedragna på pengar i de mest populära onlinespelen. Det kan handla om allt från några hundra kronor till upp emot tusentals kronor. FI, Internetstiftelsen och Polisen vill nu uppmärksamma föräldrar på riskerna med bedrägerier riktade mot barn i populära spel såsom Roblox och Counter Strike.

Likt sociala medier är spelplattformar en stor del av barns och ungas digitala vardag. Enligt Internetstiftelsens rapport "Svenskarna och internet 2022" spelar drygt åtta av tio barn spel online, och sju av tio barn umgås genom att spela olika spel online.

I många spel kan man göra olika former av köp och de allt större summor pengar som cirkulerar i de här spelen lockar också till sig bedragare. Allt fler unga och barn bedras på pengar i populära spel som Roblox och Counter Strike och som förälder gäller det att förstå riskerna. Den som råkar ut för bedragare kan förlora stora belopp från sitt konto- eller kreditkort som är kopplat till spelen.

– Barn lägger alltmer pengar på köp i spel. En del barn vill till och med att veckopengen ska betalas ut direkt i en spelvaluta. Det är en ny verklighet som alla föräldrar behöver ta ställning till och prata med sina barn om, säger Niklas Uppenberg, projektledare för finansiell folkbildning på FI.

Barn och unga är sårbara

I och med utvecklingen där barn och unga spenderar både mer tid och pengar i den digitala världen vill FI, Internetstiftelsen och Polisen nu uppmärksamma föräldrar på det växande riskerna kring att barn blir utsatta för bedrägerier i spel.

– Bedragarna finns där pengarna finns. I takt med att det blir mer pengar inblandade i populära onlinespel flyttar också bedragarna dit. Det drabbar barn och unga som har stor tillit och därmed blir mycket sårbara, så därför måste vi prata om de här riskerna, säger Lotta Mauritzson, samordnare på polisens nationella bedrägericentrum.

Bedrägerierna kan till exempel handla om att någon kontaktar barnet och erbjuder obegränsat med Robux, som är en digital valuta på den populära spelplattformen Roblox. Det kan också ske genom att barnet luras av en falsk annons som utlovar obegränsade mängder spelvaluta, men i själva verket startar en dyr prenumeration som barnet måste betala. Bedrägerierna rör sig ofta om belopp på några hundralappar men kan i vissa fall handla om tusentals kronor.

Prata om riskerna i den digitala världen

Föräldrar måste sätta sig in i och förstå vilka risker det finns i barnens digitala liv, på samma sätt som vuxna intresserar sig för barnens övriga liv på skolgården eller på lekplatsen.

- Barn behöver en rejäl dos digitalt självförsvar och medvetenhet. Sätt dig in i barnens digitala spelvärldar och lär dem att komma till dig innan de klickar på länkar och annonser eller installerar program. Då kan ni tillsammans prata om eventuella varningstecken, säger Jannike Tillå, kommunikations- och affärsområdeschef på Internetstiftelsen.

Informationskampanjen kommer i första hand att vara synlig i sociala medier. Den är en del av den globala temaveckan Global Money Week, vars syfte är att uppmärksamma vikten av privatekonomisk kunskap bland barn och unga.

5 gyllene regler att dela med barnen kring digital säkerhet

  1. Undvik att klicka på länkar från okända avsändare! Hämta en vuxen om du är osäker.
  2. Dela aldrig dina koder eller lösenord med andra – hur bra kompisar ni än är.
  3. Berätta alltid för en vuxen om någon frågar om pengar eller kontouppgifter. Och fråga alltid innan du köper något.
  4. Låter dealen för bra för att vara sann? Då är den troligen det.
  5. Installera aldrig nya program eller appar utan en vuxen.

Om Global Money Week

Global Money Week är ett årligt arrangemang på initiativ av OECD International Network on Financial Education (OECD/INFE) och pågår varje år i mer än 150 länder över hela världen. Årets tema för veckan är: "Protect your money, secure your future".