Daniel Barr: Överskuldsättning riskerar att bli en ny folksjukdom

En del företag brister i sina kreditprövningar och beviljar lån till konsumenter som inte kan betala tillbaka. Obetalda skulder är ett problem för hela samhället, men framför allt för den individ som drabbas. För att skydda konsumenter från osund kreditgivning vill FI se ett nationellt skuldregister och ett ränte- och kostnadstak. Det framförde FI:s generaldirektör Daniel Barr när han i dag medverkade i ett öppet sammanträde om överskuldsättning i riksdagen.

I ekonomiskt tuffa tider är det särskilt viktigt att banker och andra kreditgivare bara beviljar kredit till konsumenter som kan betala tillbaka. Samtidigt ser vi en utveckling där fler konsumenter har svårt att betala sina lån och riskerar att hamna i en skuldfälla under lång tid.

Fler granskningar av kreditprövningar på gång

FI prioriterar särskilt att granska konsumentkreditföretag som till stor del ger så kallade högkostnadskrediter, lån som ofta är förknippade med hög ränta och höga avgifter. Det är lån som oftare leder till betalningsproblem.

– Alla som ger ut lån till konsumenter ska göra ordentliga kreditprövningar. Det granskar vi särskilt i vår tillsyn i år med tre pågående granskningar och fler planerade. Men vi ser också ett behov av skärpt lagstiftning för att förhindra osund kreditgivning, säger Daniel Barr, generaldirektör på FI.

Ny lagstiftning för att skydda konsumenter

Förra året presenterade Överskuldsättningen flera förslag för att motverka skuldfällor.

Ett exempel som FI vill se genomföras är ett nationellt skuldregister. I dag saknas ett register som ger banker och andra långivare en helhetsbild av en konsuments befintliga krediter, med uppgifter som återbetalningstid, ränta och vad lånet totalt kostar. FI vill också se en sänkning av den högsta tillåtna räntan för lån, från 40 till 20 procent, och ett kostnadstak som innebär att ett lån inte får kosta mer i form av ränta och avgifter än det utlånade beloppet.

Den senaste tiden har fler förslag presenterats för att motverka överskuldsättning, däribland regeringens förslag om att avveckla ränteavdraget på lån utan säkerhet, så kallade blancolån. FI bedömer att en sådan förändring skulle kunna få konsumenter att välja bort de dyraste lånen, vilket kan minska risken för att personer drar på sig stora skulder och fastnar i skuldfällor.

– Det är viktigt att samhället vänder på alla stenar för att motverka en utveckling där överskuldsättning riskerar att bli en ny folksjukdom. Nu finns det flera relevanta förslag på bordet, som om de genomförs kan bidra till en kreditmarknad där konsumentens bästa sätts i första rummet, säger Daniel Barr.


Presstjänst
(Ej sms)