Europeiska tillsynsmyndigheter släpper rapport om hur företag rapporterar enligt SFDR

För tredje året i rad har de europeiska tillsynsmyndigheterna, Esma, EBA och Eiopa, publicerat en rapport över hur finansiella aktörer uppfyller kraven om att informera om de huvudsakliga negativa konsekvenser som aktörernas investeringsbeslut får på hållbarhetsfaktorer. Rapportens resultat stämmer till stor del överens med de iakttagelser som FI har gjort på den svenska marknaden. FI uppmanar finansmarknadsaktörer att förbättra vissa områden.

Rapporten redovisar om upplysningar lämnas frivilligt av finansiella aktörer gällande deras investeringsbesluts huvudsakliga negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer i enlighet med reglerna i förordningen om hållbarhetsupplysningar (SFDR). Granskningen har omfattat den information som lämnas av aktörerna på enhetsnivå och på produktnivå.

I år innehåller rapporten även en bedömning av i vilken utsträckning finansiella aktörer, i sin rapportering, följer tabell 1 i bilaga I till EU-kommissionens delegerade förordning, vilken kompletterar SFDR. I tabellen specificeras vilken information som ska lämnas av aktörerna och hur informationen ska presenteras.

FI har liksom tidigare år deltagit i arbetet med att granska hur ett antal svenska finansmarknadsaktörer lämnar upplysningar om negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer på enhetsnivå och på produktnivå. I årets granskning har FI tittat närmare på ett antal försäkringsföretag, tjänstepensionsföretag, värdepappersbolag och fondbolag.

I den publicerade rapporten från de europeiska tillsynsmyndigheterna lyfts det fram förbättringar som har skett men även områden som behöver förbättras ytterligare.

På den svenska marknaden anser FI att följande områden är särskilt angelägna att förbättra:

  • Informationen ska vara lättillgänglig på aktörernas webbplats med tydlig hänvisning till var informationen finns.
  • Tabell 1 i bilaga I till EU-kommissionens delegerade förordning ska följas. Detta innebär att aktörer inte ska ändra tabellens utformning utan presentera den information som föreskrivs.
  • Det ska tydligt framgå av redogörelsen i tabell 1 i bilaga I avseende varje indikator för negativa konsekvenser, om aktören har vidtagit konkreta åtgärder och/eller planerar att vidta konkreta åtgärder i syfte att begränsa investeringsbeslutens negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer samt vilka konkreta åtgärder som avses. Därtill ska det tydligt framgå om det finns uppställda mål för kommande referensperiod i syfte att begränsa investeringsbeslutens negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer samt vilka konkreta mål som avses. Hänvisningar till allmänna principer och/eller till övergripande mål kan inte betraktas som tillräckliga i dessa avseende.
  • Av informationen ska det tydligt framgå vilka konkreta strategier för engagemang aktören tillämpar för att minska de huvudsakliga negativa konsekvenserna av sina investeringsbeslut samt kopplingen mellan engagemanget och vad aktören vill uppnå genom sitt engagemang för att åstadkomma en minskning av de negativa konsekvenserna.

Esma, EBA och Eiopas publiceringar av rapporten:

Läs mer