FI kartlägger användningen av AI inom finanssektorn

FI:s innovationscenter har påbörjat en fördjupad analys för att kartlägga hur den svenska finanssektorn använder artificiell intelligens (AI) och hur bolagen själva ser på såväl möjligheter som utmaningar med tekniken.

Syftet med den fördjupade analysen är att öka kunskapen om hur bolagen använder AI idag, hur de ser på användningen framåt samt hur de arbetar för att hantera riskerna med AI. Vi vill också öka vår förståelse för hur bolagen anser att de påverkas av EU:s AI-förordning, som nu har trätt i kraft.

– Det ska bli väldigt intressant att se hur pass utbredd AI-användningen är bland de svenska aktörerna och hur de ser på effekten av sina olika AI-system, säger Marie Jesperson, ansvarig för FI:s innovationscenter.

Kartläggningen kommer ske genom en riktad enkät till ett brett urval av instituttyper som står under FI:s tillsyn, till exempel banker, kreditinstitut, försäkringsföretag, fondbolag, betalningsinstitut och värdepappersbolag.

Användningen av AI inom finanssektorn har ökat snabbt de senaste åren. De generativa AI-verktygen har också inneburit att det uppstått helt nya typer av användningsområden.

Fördjupade analyser ökar FI:s förståelse

En fördjupad analys syftar till att öka FI:s förståelse för ett visst ämne och innebär att vi inhämtar relevant information. Syftet är inte att bedöma hur enskilda företag följer olika regler och analysen ligger inte till grund för beslut om sanktioner eller ingripanden. Baserat på vad som framkommer av en fördjupad analys kan vi dock välja att inleda en undersökning.


Presstjänst


(Ej sms)