Krypto är riskabelt trots reglering

Trots nya regelverk kommer det fortsatt att vara riskabelt att investera i krypto. Det varnar FI för tillsammans med andra tillsynsmyndigheter i EU.

Den senaste tiden har priset på kryptotillgångar ökat och det skrivs mycket om krypto både i traditionella och sociala medier. Samtidigt träder nya EU-regler för kryptotillgångar i kraft vid årsskiftet. FI och Esma (Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten) varnar nu om att handel med kryptotillgångar är, och fortsatt kommer att vara, riskfyllt för konsumenter.

– Att köpa krypto är lika med hög risk. Värdet kan svänga kraftigt och det finns en större risk för att bli utsatt för bedrägerier. Kryptotillgångar kommer fortsätta att vara mycket riskabla investeringar även med ny reglering på plats. Du ska därför aldrig investera mer pengar än du har råd att förlora när du handlar med krypto, säger Daniel Barr, generaldirektör på FI.

Även om regleringen från och med årsskiftet gör det tvingande för företag som erbjuder konsumenter att köpa kryptotillgångar att ha tillstånd, kommer kryptotillgångar fortsatt att vara svåra att värdera och priset kan snabbt svänga. Samtidigt finns det högre risk för bedrägerier, driftsfel eller cyberattacker jämfört med när du tillexempel investerar i fonder.

I praktiken kan det dröja till mitten av 2026 innan regleringen fullt ut träder i kraft för alla aktörer. Många länder har beslutat att tillåta befintliga aktörer att bedriva verksamhet utan licens under en övergångsperiod på till 18 månader efter det att reglerna träder i kraft. I Sverige har vi en niomånaders övergångsperiod.

Detta ska du veta innan du köper kryptotillgångar:

  • Du kan förlora alla pengar som du satsar.
  • Priserna kan sjunka och stiga snabbt under korta perioder.
  • Du kan råka ut för bedrägerier, driftsfel eller cyberattacker.
  • Det är osannolikt att du har rätt till skydd eller ersättning om något går fel.
  • Utvinningen av den första generationens kryptotillgångar, som bitcoin, är förknippad med stora miljöskadliga koldioxidutsläpp. I dag används drygt en procent av Sveriges totala energianvändning till att utvinna kryptotillgångar.

Detta ska du vara säker på innan du köper kryptotillgångar:

  • Att du har råd att förlora alla pengar du satsar.
  • Att du vill ta höga risker.
  • Att du fullt ut förstår hur kryptotillgångar fungerar.
  • Att den utgivare av de kryptotillgångar som du vill köpa är auktoriserade att erbjuda och tillhandahålla kryptotillgångstjänster i EU.
  • Att du kan skydda de enheter du använder för att köpa, lagra eller överföra kryptotillgångar, inklusive dina privata nycklar.

Presstjänst
(Ej sms)