Många skjuter upp betalningar under Black week och i julhandeln

Allt fler köper allt mer på faktura. Under 2023 omsatte hushållens fakturaköp 100 miljarder kronor. Mot slutet av året, i samband med att handeln erbjuder olika reor, är fakturaköp särskilt populärt som betalningsmetod. Men om du väljer att skjuta upp betalningen är det viktigt att veta att du har pengar när fakturan kommer.

Att köpa nu och betala senare genom faktura är ett sätt att låna pengar. Vanligen ska du betala fakturan inom 30 dagar, men du kan i många fall också välja att dela upp en betalning i flera delar.

Flest fakturaköp i november

FI har gjort en sammanställning som visar att hushållens fakturaköp har ökat varje år sedan 2020. Under 2023 omsatte fakturaköpen 100 miljarder kronor. November, när handeln har många säsongserbjudanden kopplat till exempelvis Black week och julen, är den månad då svenskar köper mest på faktura.

– De senaste årens högre inflation och räntor har pressat många konsumenter. Många har fått använda sin buffert för att få vardagsekonomin att gå ihop. Därför är det särskilt viktigt att du inte köper mer än du vet att du kan betala senare. Det kan kosta dig mycket, både i form av höga räntor och avgifter, säger Moa Langemark, konsumentskyddsekonom på FI.

Diagrammet visar konsumtion med fakturaköp (miljarder kronor).

Flest fakturor bland kvinnor och personer i medelåldern

Kvinnor handlar mer på faktura än män. Mellan juli 2023 och juni 2024 stod kvinnorna för 60 procent av fakturaköpen. Och i november 2023 stod kvinnor för två av tre fakturaköp.

Bland både män och kvinnor är fakturaköp vanligast i åldersgruppen 35–44 år, följt av 25–34 år. Minst antal fakturaköp gör de yngsta och äldsta männen, i åldrarna under 24 respektive över 64 år.

Källa: FI.
Anm. Alla staplar (båda färgerna tillsammans) summerar till 100 procent.

Att skjuta upp betalningen kan bli dyrt

Av de drygt 3 miljoner svenskar som handlade något på faktura under det senaste året (juli 2023 – juni 2024) fick nästan var tionde person minst en påminnelse varje månad. Dessutom valde en av tjugo som betalade något med faktura att omvandla sina fakturor till andra typer av lån, som delbetalningar eller kontokrediter. Påminnelser kostar extra, medan elbetalningar och kontokrediter innebär att betalningen till slut kan bli betydligt större än priset för varan.

En genomsnittlig månad under samma period fick drygt 1 av 100 personer som köpte något på faktura ett inkassokrav. En faktura som går till inkasso innebär att du får betala 180 kronor extra i inkassoavgift. Om fakturan går hela vägen till Kronofogden tillkommer ytterligare avgifter på upp till 680 kronor, vilket innebär att fakturaköpet totalt sett har blivit nästan 1000 kronor dyrare. Att får en betalningsanmärkning av Kronofogden kan innebära att det till exempel blir svårare för dig att ta ett lån, att du inte kan få ett hyreskontrakt samt att du hindras från att ta vissa jobb. FI:s sammanställning visar att i genomsnitt 1 200 personer fick ett betalningsföreläggande, med ursprung i en faktura, varje månad.

Fyra tips för att undvika att ditt lån blir en skuldfälla

  1. Behöver du verkligen det här?
    Innan du köper något, oavsett hur du betalar för det, är det viktigt att du frågar dig om du verkligen behöver varan eller tjänsten. Uppfyller den ett verkligt behov i ditt liv, eller skulle du ha bättre nytta av att spara pengarna?
  2. Kommer du att ha de pengar imorgon som du inte har idag?
    Om du väljer att köpa nu och betala sen behöver du vara säker på att du kommer att ha pengar för att betala när fakturan kommer.
  3. Betala av lånet så snabbt du kan
    Om du har köpt något på faktura kostar det alltid minst att betala fakturan så snart du kan. Att betala av lånet under en längre tid genom delbetalningar eller att omvandla lånet till en kontokredit innebär att du får betala betydligt mer än du ursprungligen lånade.
  4. Betala alltid fakturan när den kommer
    Att inte betala i tid kostar extra. Dröjer din betalning tillräckligt länge hamnar din skuld hos Kronofogden. En betalningsanmärkning hos Kronofogden kan leda till att du får svårt att ta bolån, få ett hyreskontrakt eller teckna ett mobilabonnemang. Du kan också hindras från att ta vissa jobb som inte är tillgängliga för personer med betalningsanmärkningar.

Presstjänst
(Ej sms)