För att stärka konsumenternas ställning på bolånemarknaden remitterar Finansinspektionen i dag förslag på nya allmänna råd om att bolåneföretag bör informera konsumenter om att ränterabatten på bolån löper ut. FI remitterar också ett förslag om en ny metod för att beräkna ränteskillnadsersättning. De nya allmänna råden föreslås träda i kraft den 1 juli 2025.
Många unga saknar grundläggande kunskaper om privatekonomi. Endast 1 av 3 unga vuxna upplever att de har tillräckliga kunskaper för att förhandla om sin ränta med banken och knappt hälften känner att de kan hantera ett sparande. Det visar en ny undersökning från FI. För att öka ungas kunskaper i privatekonomi lanserar nu FI och Riksbanken Koll på cashen, ett nytt interaktivt webbspel för gymnasiet.
Mellan åren 2020 och 2023 har antalet låntagare som har en ny obetald skuld hos Kronofogden ökat med 23 procent. Framför allt är det personer som har tagit större konsumtionslån hos så kallade nischbanker som får sådana allvarliga betalningsproblem. Samtidigt hamnar en av tjugo som tar ett lån av ett så kallat snabblåneföretag hos Kronofogden. Det visar en ny analys av Finansinspektionen (FI) och Kronofogden.
Bankernas bruttomarginal för bolån med rörlig ränta ökade ytterligare något under det fjärde kvartalet 2024. FI uppmanar konsumenter att förhandla med sin bank om man inte är nöjd med boräntan.
Du köper något du egentligen inte behöver för att du är rädd att missa ett bra erbjudande. Du tror att du kommer att ha mer pengar i framtiden, men när fakturan kommer har du inte råd att betala den. Vår konsumentskyddsekonom Moa Langemark förklarar hur det kommer sig att vi råkar ut för tankefällor när vi shoppar, och hur du kan göra för att undvika dem.
Finansinspektionen tillstyrker Konsumentverkets förslag till föreskrifter om näringsidkares upplysningsskyldighet vid marknadsföring av konsumentkrediter.
Skärpta krav på kreditprövningar för olika former av lån till konsumenter kan minska risken för skuldfällor. Det skriver Finansinspektionen i ett remissvar på utredningen om hur EU:s nya konsumentkreditdirektiv kan genomföras i svensk lag.
Moa Langemark, FI:s konsumentskyddsekonom, tipsar om tre nyårslöften som kan göra 2025 till ett bättre år för din plånbok.
Kravet på att direktbetalning ska vara förstahandsalternativet när man handlar på nätet bör utvidgas till att gälla för alla företag, och inte bara när betaltjänsteleverantörer står för betallösningen, så som bestämmelserna ser ut i dag. Det föreslår FI i en hemställan till regeringen.
FI ska undersöka om Nstart AB har bedömt enskilda konsumenters förmåga att betala tillbaka en kredit. FI granskar även om eventuella brister är systematiska och om särskilda brister föreligger när kreditförmedlare använts.