Det nya året kan vara ett bra tillfälle att få en nystart i din privatekonomi. Här är tipsen som kan hjälpa dig och din plånbok genom hela 2024.
Vid årsskiftet vill många komma i gång med nya ekonomiska vanor och funderar över vilka rutiner som passar. Med några enkla steg kan du lägga grunden för en sundare och mer hållbar ekonomi.
– Det kan låta tråkigt och svårt att gå igenom sin privatekonomi, men för att lyckas är det bättre att göra små förändringar som man mäktar med snarare än stora som man inte lyckas hålla. Börja med att göra en enkel budget för det kommande året för att få en överblick av kommande utgifter. På det sättet kan du förbereda dig och minska riskerna för onödiga utgiftschocker, säger Moa Langemark, rådgivare inom konsumentskydd på Finansinspektionen.
På den oberoende sajten Hallå konsument finns ett enkelt verktyg för att göra en budget. Men tänk på att utgifterna varierar från månad till månad. Brukar det till exempel gå åt mer pengar i samband med semestertider eller månader när familjemedlemmar fyller år? Eller kanske mot slutet av året när det kan behövas nya vinterkläder till barnen eller julklappar? Om du har lägre kostnader vissa månader kan det innebära en möjlighet att lägga undan pengar till de dyrare månaderna.
– 2024 kommer att vara ett ekonomiskt utmanande år för många hushåll. Om du kan spara pengar är ett buffertsparande a och o för att hantera oväntade utgifter och slippa ta lån om kassan tryter. Ett buffertsparande ger frihet och ett skydd mot att behöva ta småkrediter vid oväntade utgifter. De blir snabbt dyra och kan i värsta fall leda till att du hamnar i en skuldfälla, säger Moa Langemark.
Budgetkalkylen – att göra en budget (Hallå konsument)
Att vara en aktiv konsument kan vara ett sätt att minska dina utgifter eller få bättre villkor. Du kan till exempel undersöka om du kan få bättre villkor på ditt bolån eller sparande hos andra banker än den du har idag. Det kan också finnas pengar att spara genom att se över vilka försäkringar du har.
– Våra undersökningar visar att du sällan tjänar att vara en trogen kund på finansmarknaden. Ta därför tillfället i akt och se över kostnaderna för dina lån och försäkringar. Fundera också över om det finns försäkringar som du kan säga upp. Om du har en hemförsäkring med allriskskydd behöver du sällan teckna separata produktförsäkringar för exempelvis hemelektronik. Glöm inte heller bort att du nu kan få en del ränta på ditt sparkonto och att avgifterna på ditt sparande har stor effekt på din framtida avkastning, konstaterar Moa Langemark.
Du kan se vilket som är den vanligaste avgiften för ett antal olika fondkategorier på sidan Jämförelsetal för fondavgifter.
Oberoende jämförelser av lån, sparande och försäkringar, finns på sidan Vill du jämföra? (konsumenternas.se).
Fem nyårstips för privatekonomisk ordning under 2024
En enkel planering över hur din ekonomi ser ut kommer att göra det lättare att se vilka utgifter du kan minska.
Tänk på att dina utgifter varierar över året. Fundera därför redan nu över hur mycket du har råd att lägga på till exempel sommarsemestern och skolstarten.
Låneräntor, försäkringspremier, avgifter för ditt sparande och sparräntor – allt detta är bra att gå igenom en gång per år. Ta hjälp av de oberoende jämförelser som finns på Vill du jämföra? (konsumenternas.se) och fi.se, och byt bank eller försäkringsbolag om du kan få bättre villkor någon annanstans. Du tjänar på att vara en aktiv kund!
En buffert är alltid viktig. När mycket blir dyrare är det särskilt viktigt att prioritera ditt buffertsparande innan du lägger undan pengar till mer långsiktigt sparande. Hur stor buffert du behöver beror på hur stora utgifter du kan riskera att få. Om du till exempel bor i ett eget hus kan du behöva ett större sparande jämfört med om du bor i en lägenhet. Tänk på att bufferten ska finnas på ett sparkonto med insättningsgaranti, fria uttag och så hög ränta som möjligt.
I ekonomiskt kärva tider är det extra viktigt att undvika att låna pengar till vardagliga utgifter. Att handla på kredit blir ofta betydligt dyrare än att köpa för pengar du har, och om du får svårt att betala tillbaka lånet kan du hamna i en skuldfälla som är svår att ta sig ur.
Om du har svårt att få ekonomin att gå ihop kan du vända dig till en kommunal budget- och skuldrådgivare för att få kostnadsfri och oberoende rådgivning. Här kan du läsa mer om hur du kommer i kontakt med närmsta budget- och skuldrådgivare.