Styr upp din ekonomi i höst – var lagom optimistisk

Sänkt styrränta. Oro på börsen. Den senaste tiden har bjudit på både goda och dåliga nyheter. Vår konsumentskyddsekonom Moa Langemark tipsar om vad du ska tänka på i höst för att hålla ordning i din i ekonomi.

Många har nog uppmärksammat att det under sommaren tidvis rått turbulens på världens börser. Det är naturligt, påpekar Moa Langemark.

– Du som investerar ska alltid ta höjd för att börsen kan svänga kraftigt. Investera därför bara pengar som du inte kommer att behöva under de närmsta åren, och tänk på att sprida riskerna över flera marknader, säger Moa Langemark.

Lägre inflation och sänkt ränta ger hopp

Moa Langemark konstaterar att många hushåll under de senaste åren har haft små marginaler, på grund av höjda räntor och hög inflation. Men de senaste månaderna har inflationen sjunkit under Riksbankens mål om 2 procent. I augusti sänkte också Riksbanken styrräntan. Det kan innebära att en del nu har möjlighet att spara pengar – eller bara att få ekonomin att gå ihop.

– Det finns anledning till försiktig optimism. Samtidigt kan vi inte kallt räkna med stora räntesänkningar och ekonomisk återhämtning framöver. De senaste åren har tydligt visat att händelser i omvärlden påverkar vår ekonomi, och att de kan vara svåra att förutspå, säger Moa Langemark.

Tre tips i höst

1. Spara till en buffert

Krediter eller "snabba" investeringar är inget att förlita sig på den dag du råkar ut för en större oförutsedd utgift, men om du har möjlighet att spara kommer du ha nytta av en buffert. Hur stor bufferten behöver vara beror på hur du lever. Ett riktmärke kan vara en summa som täcker två till tre månaders nödvändiga utgifter. Försök att regelbundet sätta över en summa pengar på ett separat sparkonto. Det är bra om sparkontot har så hög ränta som möjligt, insättningsgaranti och fria uttag.

2. Spara på börsen – tänk långsiktigt

Om du har pengar över efter att du sparat till din buffert kan det vara en bra idé att investera dem på börsen. Men eftersom börsen kan svänga kraftigt behöver du ge pengarna tid att växa. Investera därför bara pengar som du inte behöver de närmsta fem-tio åren. Viktigt är att ha en bra riskspridning, och att investera i flera olika marknader. Till exempel kan du välja breda, billiga indexfonder.

3. Håll koll på räntan – var inte rädd för att byta bank

Redan nu har en del banker sänkt sina räntor. På konsumenternas.se kan du ta del av bankernas genomsnittsräntor, och se hur din ränta står sig i jämförelse med vad andra banker erbjuder Kanske är det läge att försöka förhandla ned räntan, eller att byta bank.