FI lämnar rapport till regeringen om utveckling av penningtvättstillsynen

FI:s penningtvättstillsyn har utvecklats på flera områden och ökat i omfattning. Vi tänker fortsätta på den vägen genom att förbättra riskanalyser, processer, arbetsmetoder och vår samverkan med andra myndigheter. En del i arbetet är att bidra till etableringen av Amla, EU:s nya penningtvättsmyndighet. Det skriver FI i en rapport till regeringen, som svar på ett regeringsuppdrag.

Med stöd av ökade resurser har FI:s penningtvättstillsyn under senare år utvecklats. Det gäller såväl tillsynens strategier och omfattning som kvaliteten på analyser och arbetsmetoder. Även samverkan med andra myndigheter har förbättrats markant.

I linje med rekommendationer som vi har fått i både nationella och internationella utvärderingar avser vi att fortsätta att utveckla riskanalyser och riskklassificeringen av företag under vår tillsyn. Det handlar både om att hämta in fler och mer relevanta uppgifter och att utveckla modeller och tekniska analysverktyg. En viktig komponent här är att uppdatera den sektoriella riskanalysen som ingår i modellen. Den uppdateringen har ett tydligt samband med uppdraget att tillsammans med andra myndigheter ta fram den nya nationella riskbedömningen för penningtvätt och finansiering av terrorism. Här är samarbetet med andra myndigheter, både nationellt och internationellt, avgörande för att vi ska få en djupare förståelse av relevanta risker och för var vi ska rikta in tillsynen.

FI arbetar även löpande med att förbättra sättet vi bedriver undersökningar på. Det handlar bland annat om att undersöka flera företag på samma gång för att uppnå synergier och samtidigt utveckla interna rutiner, såsom den interna undersökningshandboken och metodstödet för undersökningar på penningtvättsområdet. Vi ser också över våra interna processer för att kunna hantera undersökningar och ingripanden mer effektivt.

Paradigmskifte i EU

Penningtvättstillsynen i EU står inför ett paradigmskifte, där såväl tillsynen som regelutvecklingen i ökande grad kommer att centraliseras till den nya EU-myndigheten för bekämpning av penningtvätt och finansiering av terrorism (Amla, The Authority for Anti-Money Laundering and Countering the Financing of Terrorism). Som gemensam företrädare för de svenska tillsynsmyndigheterna i Amlas styrelse kommer FI att ha goda möjligheter att bidra till samarbetet där. Redan nu deltar vi aktivt i förberedelserna inom Europeiska bankmyndigheten (EBA), som arbetar med att ta fram utkast till några av Amlas tekniska standarder. Vi avser att utveckla det samarbetet i takt med att Amla etableras.