Sedan FI blev tillsynsmyndighet enligt säkerhetsskyddslagstiftningen har vi utfört flera tillsynsaktiviteter inom säkerhetsskyddsområdet. Vi har bland annat gjort analyser och meddelat egna föreskrifter. FI har också identifierat ett antal utmaningar med den här tillsynen.
FI fick tillsynsansvar för säkerhetsskyddslagstiftningen i den finansiella sektorn i december 2021. Uppdraget innebär att vi ska kontrollera att företag som driver säkerhetskänslig verksamhet följer säkerhetsskyddsregelverket. Säkerhetsskydd handlar bland annat om att vidta åtgärder för att förebygga spioneri, sabotage och terrorism och att skydda säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter. Syftet är att förhindra händelser som kan hota Sveriges säkerhet.
I rapporten redovisar FI vilka tillsynsärenden och tillsynsaktiviteter som vi har utfört under perioden 1 januari 2021–31 december 2023. Vi har bland annat gjort fördjupade analyser av säkerhetsskyddsarbetet hos företag som har anmält att de driver säkerhetskänslig verksamhet. Vi har också utövat löpande tillsyn och gett vägledning om säkerhetsskydd inom vårt tillsynsområde.
– Det är viktigt för Sverige att de finansiella företag som driver säkerhetskänslig verksamhet har ett väl anpassat säkerhetsskydd. Det ställs höga krav på företagen och vi prioriterar särskilt att granska att företagen vidtar de åtgärder som krävs, säger Halszka Onoszko, enhetschef Säkerhetsskyddstillsyn på FI.
I rapporten pekar vi även ut ett antal utmaningar som vi har identifierat med tillsynen inom säkerhetsskyddsområdet. Dessa utmaningar rör bland annat säkerhetsskyddslagens förhållande till annan lagstiftning, sanktionsavgiftens storlek och situationer där två eller flera myndigheter har tillsyn över samma aktör.