Svenska banker har en god motståndskraft mot såväl stora värdeminskningar i sina likviditetsreserver som större prisfall på tillgångar i sina säkerhetsmassor. Det visar en ny analys från FI.
FI har analyserat hur värdet av svenska bankers så kallade likviditetsreserver och tillgångar som ligger till grund för bankernas utgivning av säkerställda obligationer förändras i olika stressade lägen.
Syftet med analysen är att ge en tydligare bild av hur motståndskraften i bankernas likviditetsreserver och säkerhetsmassor kan ändras vid förändringar på marknaden, som stigande räntor, försämrade marknadsvärden på tillgångar i likviditetsreserven och fallande bostadspriser.
För att motverka finansieringsproblem hos banker, som kan innebära allvarliga konsekvenser för både enskilda banker och det finansiella systemet, finns regler för hur stora likviditetsreserver banker måste ha. Det finns också kvalitetskrav för de underliggande tillgångarna. För säkerställda obligationer, som är en viktig finansieringskälla för svenska banker, finns regler som innebär att bankerna måste hålla sådana tillgångar avskilda från övriga tillgångar i en så kallad säkerhetsmassa. Innehavaren av en säkerställd obligation har en särskild förmånsrätt i säkerhetsmassan, vilket innebär en ytterligare säkerhet för obligationsinnehavaren.
FI:s analys bygger på resultat av stresstester som har genomförts i två delar och med olika urval, där vi framför allt har analyserat effekten av fallande tillgångspriser. Stresstestet av bankernas motståndskraft mot värdeförändringar i likviditetsreservernas tillgångar omfattar 48 banker och finansiella företag. I stresstestet av prisfall på tillgångar i bankernas säkerhetsmassor ingår samtliga tolv svenska institut som ger ut säkerställda obligationer.
– Den här analysen tyder på att svenska banker har goda möjligheter att stå emot större värdeminskningar i sina likviditetsreserver och prisfall på tillgångar i sina säkerhetsmassor. Det gör bankerna motståndskraftiga mot ekonomiska chocker, säger Åsa Lööw, enhetschef Marknads- och likviditetsrisker, FI.
Analysen av motståndskraften i likviditetsreserverna visar att majoriteten av bankerna kan hantera ett prisfall på upp till 60 procent på tillgångar i sin likviditetsreserv utan att bryta mot reglerna om hur mycket likviditet bankerna måste hålla, det så kallade likviditetstäckningskravet. Samtliga banker klarar av kravet även vid stora prisfall på upp till 40 procent.
I stresstestet av bankernas säkerhetsmassor framgår det att alla banker utom en klarar prisfall i de underliggande tillgångarna på upp till 30 procent, utan att bryta mot kravet om ett övervärde i säkerhetsmassan på två procent. Majoriteten av bankerna klarar också kraftigare bostadsprisfall på upp till 50 procent.
FI kommer inom ramen för vår tillsyn fortsätta att följa utvecklingen av bankernas likviditetsreserver, liksom de faktorer som kan påverka de finansiella institutens möjligheter att emittera säkerställda obligationer.