FI har tillsammans med Regeringskansliet och Riksbanken svarat på Europeiska kommissionens grönbok om en kapitalmarknadsunion. De svenska myndigheterna har även svarat på två samråd som hör ihop med grönboken, ett om ändringar i prospektdirektivet och ett om regler för värdepapperiseringar.
FI är positiva till att kommissionen vill stärka den europeiska kapitalmarknaden, men betonar att förslagen måste ta hänsyn till finansiell stabilitet och behovet av ett gott konsument-/investerarskydd. Förslagen är att se som ett komplement till det arbete som pågår med att stärka den europeiska banksektorn.
I grönboken diskuteras initiativ för att stärka den europeiska kapitalmarknadens förmåga att fördela kapital och att öka gränsöverskridande investeringar, framförallt i små och medelstora företag, nystartade företag och infrastrukturprojekt. FI välkomnar kommissionens initiativ även om det i dagsläget inte är helt klart vad en kapitalmarknadsunion kan komma att innebära.
FI framhåller att en stark kapitalmarknad ska ses som ett komplement till – och inte en ersättning för – en stark och motståndskraftig banksektor. Välfungerande banker är en nyckelfaktor för att hushåll och företag även i fortsättningen får tillgång till finansiering. Det är även viktigt att skyddet för konsumenter/investerare är fortsatt högt. Mot den bakgrunden tycker FI att det är särskilt viktigt att en noggrann konsekvensanalys görs av föreslagna och befintliga regelverk. Även om det är angeläget att främja tillväxt och sysselsättning får förändringar i befintliga regelverk inte leda till en försämring av den finansiella stabiliteten eller av konsument-/investerarskyddet.
Som exempel på områden där ytterligare arbete inom EU kan behövas nämner vi bland annat regelverket för fonder, regler om gräsrotsfinansiering (crowdfunding) samt de europeiska tillsynsmyndigheternas arbete för att stärka konsumentskyddet i Europa.
FI ser positivt på att skapa tydliga kriterier för enkel, transparent och standardiserad värdepapperisering, liksom på insatser som syftar till att tydliggöra emittentens och investerarens respektive ansvar. Liksom vad gäller grönboken har FI särskilt velat betona vikten av en grundlig konsekvensanalys innan eventuella åtgärder vidtas. Det är nödvändigt att utvärdera hur de föreslagna reformerna kan påverka den finansiella stabiliteten på längre sikt. Eftersom förslaget skulle kunna medföra att en ökad andel av kreditgivningen sker utanför banksystemet blir det även viktigt att se över behovet av nya makrotillsynsverktyg.
När det gäller prospektdirektivet är FI:s utgångspunkt att nuvarande regler fungerar väl. FI välkomnar dock ändringar förutsatt att dessa inte påverkar den finansiella stabiliteten eller skyddet för konsumenter/investerare negativt. För att kunna uppnå målsättningarna med kapitalmarknadsunionen – främjandet av tillväxt och sysselsättning i Europa – är det viktigt att konsument-/investerarskyddet är fortsatt starkt.