FI avslutar penningtvättsundersökning av Ria Payment Institution

FI har undersökt hur Ria Payment Institution, EP, S.A.U. följer penningtvättsregelverket. FI skriver av ärendet.

Slutdatum: 2020-02-17

Företaget som undersökts

Ria Payment Institution, EP, S.A.U. (Ria eller företaget).

Varför har vi gjort den här undersökningen?

FI genomför kontinuerligt undersökningar för att säkerställa att penningtvättsregelverket följs. Undersökningen har varit avgränsad till hur företaget följer penningtvättsregelverkets krav på allmän riskbedömning, lämplighetsprövning samt utbildning. FI har även genomfört platsbesök hos fem ombud till företaget.

Vad har vi kommit fram till?

Ria är ett utländskt betalningsinstitut. FI:s möjligheter att ingripa mot utländska betalningsinstitut är annorlunda än mot de svenska betalningsinstituten. Den ingripandeåtgärd som Finansinspektionen har att tillgå i ett första skede är att förelägga företaget att vidta rättelse.

FI har identifierat brister i företagets arbete mot penningtvätt och finansiering av terrorism. FI anser att de åtgärder som företaget har vidtagit eller planerar att vidta är tillräckliga för att rätta till flertalet av bristerna. De mindre brister som kvarstår bedöms inte vara av sådan karaktär som föranleder ett ingripande från Finansinspektionen. Därmed finns det inte anledning för FI att vidta ytterligare åtgärder med anledning av undersökningen.