Avtal mellan långivare och förmedlare kan leda till sämre kreditprövningar

Avtal som tecknas mellan företag som ger konsumtionslån och företag som förmedlar dem har visat sig innehålla villkor som förhindrar långivarna att kontakta kunden. Det gör att långivare i dessa fall hindras från att hämta in ytterligare information som är nödvändig för en ordentlig kreditprövning. Det är ett av flera problem på marknaden för låneförmedling som Finansinspektionen (FI) har upptäckt och som presenteras i en analys i årets konsumentskyddsrapport.

I stället för att vända sig till olika banker och långivare kan konsumenter i dag ansöka om lån via en förmedlare som sen slussar konsumenten vidare till olika långivare. Dessa så kallade låneförmedlare får sen provisioner av långivarna för varje lån som beviljas. Marknaden för låneförmedling har vuxit mycket de senaste åren och har ändrat maktbalansen på marknaden till förmedlarnas fördel. FI:s analys visar att det riskerar att undergräva skyddet för konsumenter.

Avtalen med förmedlare och långivare innehåller ibland krav som förhindrar långivarna att hämta in information direkt från konsumenten – även om sådan information behövs för att göra en ordentlig kreditprövning. Det finns också exempel där låneförmedlare ställer krav på att långivare måste bevilja ett visst antal lån för att få fler lån förmedlade till sig, vilket skapar drivkrafter för banker och andra att ge lån till personer som egentligen inte kan betala tillbaka.

– Ordentlig kreditprövning är grundläggande för att motverka att konsumenter får skuldproblem. Att avtalen mellan företag som ger konsumtionslån och de som förmedlar dem försämrar konsumentskyddet är inte acceptabelt, säger FI:s biträdande generaldirektör Susanna Grufman.

Långivarna är ansvariga för kreditprövningen. FI förväntar sig att både långivare och förmedlare ser över avtalen, och det här kommer FI att följa upp. FI kommer i år även att särskilt granska hur konsumentkreditinstitut (snabblåneföretag) gör sina kreditprövningar i de fall lånen kommer in via förmedlare.

En annan stor risk som FI presenterar i årets konsumentskyddsrapport är att konsumenter köper olämpliga investeringsprodukter. Även om det finns ett stort utbud av enkla och billiga produkter finns det samtidigt ett antal produkter som är olämpliga att investera i för flertalet konsumenter. Exempel är kryptotillgångar och andra komplexa produkter, som till exempel så kallade strukturerade produkter.

Trots att ekonomin saktar in går investeringsbedrägerierna fortsatt på högvarv. Risken är också att bedragarnas löften om snabba pengar låter mer lockande i en tid då allt fler får svårt att få ekonomin att gå ihop. Vi ska därför jobba för att nå och rusta fler konsumenter så de kan undvika att bli lurade.


Presstjänst