FI överklagar domar om kreditprövningar

I november upphävde förvaltningsrätten i Stockholm två sanktionsbeslut som FI fattade i juni förra året. Vi överklagar nu förvaltningsrättens domar till kammarrätten i Stockholm. Vi anser att konsumentskyddet måste väga tyngre.

De företag som erbjuder konsumenter olika former av lån behöver säkerställa att konsumenten kan betala tillbaka lånet inom den tid som avtalats. Därför ska företagen göra ordentliga kreditprövningar. Det här är särskilt viktigt när företag erbjuder lån till personer med mindre marginaler i sin privatekonomi. Om långivaren inte kan se att konsumenten kan betala tillbaka lånet får inte lånet beviljas till konsumenten.

I juni 2022 beslutade FI att Resurs Bank och Svea Bank får varsin anmärkning och sanktionsavgift. Detta eftersom vi fann att Resurs Bank och Svea Ekonomi, vars förpliktelser övertagits av Svea Bank efter en fusion, inte hade grundat sina kreditprövningar på tillräckliga uppgifter om konsumenternas ekonomiska förhållanden.

Bankerna valde att överklaga våra beslut och i november upphävde alltså förvaltningsrätten besluten. Vi har nu valt att överklaga domarna till nästa instans. Enligt oss har förvaltningsrätten bland annat inte vägt in vikten av konsumentskydd tillräckligt mycket. Dessutom är det viktigt att få fler domar på det här området så att det blir tydligare för alla aktörer vad som gäller.

– Bristande kreditprövningar riskerar att försätta många personer i betalningsproblem och långa skuldfällor. En seriös kreditprövning måste därför grundas på tillräckliga uppgifter om konsumentens ekonomiska förhållanden. Vi ser inte att detta krav är uppfyllt i dessa fall och anser därför att det är angeläget att kammarrätten klargör rättsläget, säger Eric Leijonram, chefsjurist på FI.

Uppdatering: I januari 2024 beviljade Kammarrätten i Stockholm prövningstillstånd för FI:s överklagan i målet mot Svea Bank (mål nr 7294-23) och målet mot Resurs Bank (mål nr 7307-23).


Presstjänst
(Ej sms)