EU-myndigheter uttalar sig om avvisat förslag till standard för informationsregister

De europeiska tillsynsmyndigheterna EBA, Esma och Eiopa har yttrat sig om EU-kommissionens nej till förslaget på teknisk standard (ITS) för informationsregister enligt Dora. Myndigheterna pekar på utmaningarna med kommissionens förslag till ändringar om identifiering av tredjepartsleverantörer. Men de presenterar också ett förslag på anpassning av standarden utifrån kommissionens ändringsförslag.

Från och med nästa år ska finansiella företag rapportera in sina informationsregister om kontraktsmässiga arrangemang med IKT-tredjepartsleverantörer till Finansinspektionen. Det är en följd av Dora-förordningen. Rapporteringen baseras på det utkast till tekniska standarder (ITS) som publicerades av de europeiska tillsynsmyndigheterna i januari 2024.

EU-kommissionen avvisade i september utkastet till ITS om informationsregister på grund av att IKT-tredjepartsleverantörer skulle behöva identifieras med en LEI-kod (Legal Entity Identifier). EU-kommissionen anser att det bör vara möjligt att välja mellan att använda LEI-kod eller EUID (European Unique Identifier) för att identifiera IKT-tredjepartsleverantörer inom EU iinformationsregistren.

I sitt svar till EU-kommissionen pekar EBA, Esma och Eiopa på vilka utmaningar de ser med att inkludera EUID i informationsregistren. Om EU-kommissionen fortsatt vill inkludera EUID presenterar de europeiska tillsynsmyndigheterna förslag på ändringar i utkastet till ITS för att anpassa standarden till detta. Myndigheterna föreslår även ändringar utifrån resultaten av en förberedande övning (Dry Run) av rapporteringen om informationsregister.

EBA, Esma och Eiopa uppmanar samtidigt finansiella företag att vara redo för att rapportera in sina informationsregister under första halvan av 2025.

Däremot slås inga datum fast för den rapportering som ska ske under 2025, vilket beror på att standarden som ska styra rapporteringen nu blivit försenad. Enligt nuvarande tidsplan avser FI att besluta om föreskrifter för rapportering av informationsregister i december.

Rapportering enligt Dora – kort lägesrapport

För mer information, se de europeiska tillsynsmyndigheternas gemensamma ställningstagande på deras respektive webbplatser.