FI:s nya podd vill bryta stigmat kring skuldsättning

2024-09-05 | Låna Konsument Nyheter

Allt fler svenskar får problem med skulder. Varför är det så, och vilka är de som får problem? FI-podden Låna pengar väjer inte för de stora frågorna, men inte heller de små – som vad det egentligen innebär att få ett inkassokrav.

Podden riktar sig till såväl vanliga konsumenter, som till de som i sitt yrke möter personer som har problem med skulder. Programledare är FI-medarbetarna Michael Andersson, rådgivare, och Anna Hult, senior jurist. I varje avsnitt medverkar dessutom två inbjudna gäster.

Anna Hult hoppas att de som tar del av podden får en bättre förståelse hur det fungerar med obetalda skulder.

– Alla har väl någon gång fått ett inkassokrav, men vad gör du till exempel om kravet inte stämmer? Sådant tar vi upp i podden. Men vi vill också prata om anledningarna till varför så många får problem med skulder, säger Anna Hult.

Många hushåll har under de senaste åren sett sina marginaler krympa, till följd av hög inflation och stigande räntor. Färska siffror från Kronofogden visar att ansökningarna om betalningsföreläggande under det första halvåret 2024 ökade med 11 procent jämfört med samma period 2023. Sett över två år är ökningen 24 procent. Det handlar om exempelvis obetalda räkningar, fakturor och avbetalningar på lån. Totalt har 417 000 svenskar skulder registrerade hos Kronofogden.


Vill bryta stigmat

Michael Andersson konstaterar att det finns förutfattade meningar om vilka som får problem med skulder. I populära tv-program ges en bild av att skuldsatta människor helt enkelt får skylla sig själva.

– Människor skäms otroligt för att de hamnat i skuldfällan, vilket flera av våra gäster i podden vittnar om. Ändå kan det vara till exempel en skilsmässa eller arbetslöshet som orsakat situationen – sådant som vem som helst kan drabbas av. Kanske kan podden bidra till att bryta stigmat kring att vara skuldsatt, säger Michael Andersson.

Lyssna och titta på podden

FI-podden Låna pengar finns på Soundcloud och Spotify. Du hittar den också som videopodd på fi.se/konsumentrummet. Till varje avsnitt finns en artikel som sammanfattar innehållet och förklarar begrepp som används. Klicka på avsnittens namn för att ta del av artikeln och avsnittet på vår webbplats. 

  • 1. Marknadsföring och kreditprövning. Erbjudanden om lån finns nästan överallt. Vi pratar om varför du ska vara vaksam på reklamen, och varför kreditprövningen är så viktig. Gäster: Gabriella Fenger-Krog, enhetschef på Konsumentverket, och Kristofer Krmpotic, budget- och skuldrådgivare i Haninge kommun. 
  • 2. Kronofogden och inkasso. Vi pratar om vad som händer när du har en obetald skuld – och varför det är bra att hålla huvudet kallt när det där brevet från inkasso eller Kronofogden kommer. Gäster: Davor Vuleta, analytiker och privatekonomisk talesperson på Kronofogden, samt Fredrik Engström, ordförande för branschorganisationen Svenskt Inkasso.
  • 3. Unga, äldre och de däremellan. Unga slarvar med räkningar, men det är personer mitt i livet som oftast får sin ekonomi ställd på ända. Vi pratar om hur skuldproblemen skiljer sig åt mellan olika åldersgrupper. Gäster: Nadia Wallin, budget- och skuldrådgivare, och Mehmet Üye, analytiker på Kronofogden.
  • 4. Barnfamiljer. Var tolfte barn i Sverige har en eller två föräldrar med skulder hos Kronofogden. Vi pratar om hur barnen påverkas av det, och om det finns någon särskild hjälp att få för skuldsatta barnfamiljer. Gäster: Juno Blom, barnombudsman, och Kim Jonsson, projektledare på Kronofogden.

Presstjänst
(Ej sms)