FI publicerar årets första bankbarometer

2024-04-17 | Rapporter Nyheter Bank

De svenska bankernas lönsamhet var fortsatt hög under det andra halvåret 2023, även om den avtog något under det fjärde kvartalet 2023. Bankernas utlåning till allmänheten var i stort sett oförändrad jämfört med ett år tidigare. Bolånebankernas och sparbankernas utlåning växte dock något snabbare än marknaden som helhet och de fortsatte därför att ta marknadsandelar. Det visar den första bankbarometern för 2024.

Bankbarometern ger en inblick i den svenska bankmarknaden och publiceras två gånger per år. I rapporten presenterar vi statistik på bland annat utlåning, lönsamhet och finansiering fördelat på olika kategorier av banker och kreditmarknadsföretag. Rapporten är deskriptiv och har inte som syfte att bedöma stabiliteten i det svenska banksystemet. Den här upplagan beskriver utvecklingen med fokus på det andra halvåret 2023.

Tillväxten i bankernas lönsamhet och utlåning har avtagit något

De svenska bankernas lönsamhet var fortsatt hög under det andra halvåret 2023, även om den avtog något under det fjärde kvartalet 2023. Minskningen mellan det tredje och fjärde kvartalet 2023 kan delvis förklaras av en minskning i räntenettot, som över lag är svenska bankers viktigaste inkomstkälla. Lönsamheten är dock fortsatt på höga nivåer, både i ett internationellt och ett historiskt perspektiv.

Svenska bankers totala utlåning till allmänheten ökade med 0,4 procent under helåret 2023. Det är en betydligt lägre tillväxttakt än 2022 då den ökade med 8,1 procent. För bolånebankerna och sparbankerna växte dock utlåningen till allmänheten snabbare än marknaden som helhet, de har därför fortsatt att ta marknadsandelar inom framför allt bostadsutlåning. Konsumtionskreditföretagens utlåning ökade med 10 procent under året. Det är den kategori av banker som hade högst tillväxt i utlåningen. Framför allt är det utlåningen utomlands som vuxit.

Vid årsskiftet 2023/2024 stod de tre storbankerna för 57 procent av den totala bolånemarknaden i Sverige.

Räntenettot av större betydelse för värdepappersbanker jämfört med tidigare år

Provisionsnettot har generellt varit den viktigaste inkomstkällan för värdepappersbankerna. I takt med det förändrade ränteläget har dock räntenettot börjat utgöra en allt större andel av kategorins intäkter. Under helåret 2023 utgjorde räntenettot 38 procent av kategorins rörelseintäkter. Värdepappersbankerna var den kategori som hade högst lönsamhet under 2023.